Breme slobode teže od logora: Nerfid Šehić tužio RS, pa kažnjen sa 2.250 KM

179

 

Nerfid Šehić, danas stanovnik Tuzle, na svojim je leđima osjetio strahote agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i nakaradnost pravosudnog sistema u miru.

Nerfid je rođen 1959. godine u Koraju, današnja općina Lopare, koja se nalazi u manjem bh. entitetu. U rodnom mjestu dočekao je rat i njegova patnja je počela. Nakon što su snage Vojske RS napale Koraj, 15. juna 1992. godine, Nerfid se s porodicom i komšijama skrivao u šumi. Dan poslije, 16. juna, komšije Srbi su ga pronašli i predali Vojsci Republike Srpske (VRS).

Od tog dana počinje njegov pakao. Nakon tri dana zarobljeništva u mjestu Tutnjevac, 80 zarobljenih muškaraca, među kojima je i Nerfid, VRS prebacuje u Ugljevik, gdje je proveo 19 dana. Kasnije biva prebačen u logor “Batković”.

Nerfid navodi da su prva tri mjeseca bila neizdržljiva, jer su ih tjerali na prinudni rad. Nisu imali dovoljno hrane i vode. Izgubio je 40-ak kilograma… Ukupno je, navodi, na prinudnom radu proveo sedam mjeseci. Razmijenjen je 21. jula 1993. godine. Ali, tu nije bio kraj njegovim patnjama.

Nerfid Šehić tužio je Republiku Srpsku 23. maja 2007. godine zbog protupravnog zatočenja i hapšenja. Zastupao ga je Savez logoraša BiH, preko advokata Josipa Sladića iz Splita. Prvobitna tužba je odbijena zbog tehničkih nedostataka (nedostajala adresa Saveza), ali je druga prihvaćena.

Komentari

komentara