Britanski parlamentarci stižu u višednevnu posjetu BiH

160
Parlamentarna delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji doputovala je u višednevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će razgovarati sa zvaničnicima Parlamenata BiH, Republike Srpske i Federacije BiH o razvoju demokratije, sigurnosnoj situaciji, te trgovini između dvije zemlje.

Zvaničnici Velike Britanije i BiH razgovarat će o ulozi civilnog društva i medija, kao i drugim značajnim temama.

Delegacija Velike Britanije u ponedjeljak će se u Sarajevu sastati sa delegacijom Parlamentarne skupštine BiH pri Interparlamentarnoj uniji, a zatim i sa članovima kolegijuma Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem.

Sastanak sa Zvizdićem planiran je za 12 sati, dok će sastanak delegacije Velike Britanije sa članovima Predsjedništva BiH biti održan u 15 sati.

Britanski parlamentarci će tokom drugog dana posjete, u utorak, boraviti u Mostaru, gdje će održati sastanak sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, rukovodstvom Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i predstavnicima ambasada.

Za srijedu 30. maja planiran je sastanak sa predstavnicima Parlamenta Federacije BiH, gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, članovima Međureligijskog vijeća BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, a Ambasada Velike Britanije u BiH potom će održati sastanak o temi “Sprečavanje seksualnog nasilja u projektu sukoba”.

Delegacija Velike Britanije će se u četvrtak 31. maja sastati sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem i predstavnicima nevladinh organizacija.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara