menu Naslovna chevron_right
BiHInfoTuzlanski kantonVijesti

Bruceloza dugogodišnji problem za koji nema trajnog rješenja?!

Urednik | 4. Februara 2018.

Bruceloza je infektivna bolest uzrokovana bakterijom iz roda Brucella. Ove bakterije se, prvenstveno, prenose među životinjama, i uzrokuju bolest kod različitih kičmenjaka. Ova bolest prisutna je u svim područjima BiH.

Iz godine u godinu registruju se novi slučajevi oboljenja, a izuzetak nije ni Tuzlanski kanton. Iz Veterinarske stanice Tuzla kažu da je ispitivanje stada na brucelozu bilo dobro zamišjen projekat čija realizacija se uspješno provodila, ali je posao ostao nedovršen, a situaciju je dodatno ukomplikovalo uvođenje vakcine protiv bruceloze.

„Kada govorimo o prevenciji, odnosno vakcini protiv bruceloze, mi u JP Veterinarska stanica Tuzla od početka smo bili protiv toga jer kada se životinja cijepi ne možemo više biti sigurni da li je ta životinja lažno pozitivna ili zaražena kada se izvadi krv, odnosno uradi dijagnostika“, izjavio je za RTV Slon dr. vet. Ernes Karić iz Veterinarske stanice Bukinje.

Iz Veterinarske stanice Tuzla podsjećaju da su, prije uvođenja vakcinacije, izvršili dijagnosticiranje 70 posto životinja, te je trebalo završiti i preostali dio, nakon čega bi se uklonile životinje pozitivne na brucelozu. Trenutno to više nije moguće. Nažalost, kod domaćih uzgajivača nije dovoljno razvijena svijest o potrebi redovnog kontrolisanja životinja.

„Evo vam i primjer koji je očit a to je da se bruceloza uglavnom pronađe kad je kurban bajram, odnosno kad su vjerski praznici, jer se tad više konzumira to meso ali i pregleda. Nažalost, sa sigurnošću mogu reći da svako meso koje se zakolje se ne pregleda“, kazao je Karić.

Bruceloza spada u zoonoze, što znači da zaražena životinja može zaraziti i čovjeka. Ljudi se zaraze na tri načina: ukoliko jedu ili piju nešto što je zaraženo Brucellom, udisanjem organizma (inhalacijom) ili ukoliko bakterija uđe u tijelo kroz površinske rane. Najčešći način zaraze je ukoliko se jedu ili piju zaraženi mliječni proizvodi.

Bolest ne mora ispoljavati nikakve fizičke siptome a dijagnzira se iskuljučivo iz krvi žive životinje. Ukoliko se otkrije prisustvo bruceloze kod ovce, krave ili koze, veterinar obavještava Kantonalnu inspekciju i Ured za veterinarstvo, a zaražena životinja ili stado se eutanazira.

 

 

 

Izvor:RTV SLON

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset