Bukvarević o zahtjevu HNS-a: Neće biti podjele Ministarstva boraca

364
Neće biti podjele Federalnog ministarstva boraca i invalida na nacionalnoj osnovi. Poručio je ovo danas federalni ministar boraca Salko Bukvarević. Ustav i zakoni su, kaže, jasni i oni se moraju poštovati. Podsjetio je da je ministarstvo već kategorično odbilo zahtjev Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora za dvokomponentnim uređenjem ovog ministarstva.

“Niti Ustav niti zakoni predviđaju podjelu ministarstva po nacionalnoj osnovi. Mi smatramo da zato nema potrebe. Smatramo da su svi korisnici boračko-invalidske zaštite potpuno ravnopravno tretirani i da koriste svoja prava u skladu sa postojećim zakonima o pravima branilaca i članova njihovih porodica“, rekao je Bukvarević za TV1.

Podsjetimo, Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora najavio je da će tražiti  dvokomponentno uređenje Federalnog ministarstva boraca i invalida. Voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH Salko Marin je rekao da je to jedini način da bi se transparentno, ravnomjerno i pošteno izvršila raspodjela novca koja pripada braniteljskoj populaciji, pripadnicima HVO-a i pripadnicima Armije.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara