menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Burna sjednica Općinskog vijeća u Kalesiji

Urednik | 20. Aprila 2016.

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija obilovala je burnim i žestokim diskusijama te brojnim pauzama. Samo o dnevnom redu raspravljalo se četiri sata, a vijećnici SDA, koji su odnedavno u opoziciji, smatrali su da je zakazivanje vanredne sjednice nezakonito te da je prekršen Ustav BiH, ali i Poslovnik o radu OV.

Nije prihvaćen njihov prijedlog da se o tačkama dnevnog reda raspravlja na prvoj narednoj redovnoj sjednici pa je usvojena Odluka o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika i uposlenika organa za upravu općine Kalesija.

Ovom odlukom drastično je snižena plaća općinskog načelnika Nedžada Džafića. Ona će se ubuduće obračunavati prema koeficijentu 3, što znači da će primati 945 KM mjesečno umjesto dosadašnjih 3.000 KM. Njegov savjetnik Suad Hasanović imat će naknadu od 630 KM.

Vijećnici nove većine nakon izglasavanja ovakve odluke kazali su da je ovo kazna za nerad Džafića, jer, kako tvrde, otkako je, u februaru prošle godine, na vanrednim izborima izabran za načelnika, više vremena proveo je na bolovanju nego na poslu.

Kazali su da će mu plaća biti povećana kada se vrati na posao. Nezavisni vijećnik Asim Mehmedović rekao je da je ova odluka omalovažavanje institucije načelnika. Vijećnici SDA i Ismet Mešić, općinski načelnik po ovlaštenju, najavili su da će uložiti prigovore višim instancama zbog, kako su naveli, nezakonitog rada i usvajanja nezakonitih odluka.

Najavili su i tužbe protiv odgovornih za usvajanje ovakvih odluka. Napustili sjednicu Plaće su niže i sekretaru OV te općinskom pravobraniocu, a nakon usvajanja ove odluke, 11 opozicionih vijećnika napustilo je sjednicu. U nastavku zasjedanja smijenjeni su članovi upravnih (UO) i nadzornih odbora (NO) u Centru za socijalni rad, Domu zdravlja, Gradskoj biblioteci, Bosanskom kulturnom centru i Veterinarskoj stanici Kalesija, a imenovani novi kadrovi.

Dok je bio za govornicom, vijećniku Amiru Barčiću (SDP) je pozlilo. Sjednica je nakratko bila prekinuta, dok se Barčić nije oporavio.

 

(A,H/Avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset