menu Naslovna chevron_right
BiHTuzlanski kantonVijesti

BZK „Preporod“ Gradačac upriličila Gradačačke razgovore u čast prof. Mustafe Imamovica

Urednik | 25. Januara 2019.

Večeras su u Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ Gradačac upriličeni Gradačački razgovori u čast jedne od najistaknutijih ličnosti našega grada, pravnika, historičara, pisca i profesora Mustafe Imamovića.
Predsjednica  BZK „Preporoda“  Gradačac Nadira Pamuković, istakla je zadovoljstvo što se večeras okupio veliki broj građana, kako bi na adekvatan način obilježili sjećanje na velikana akademske zajednice, koji je iza sebe ostavio naučna djela neprocjenjive vrijednosti.

Divne priče,uspomene i iskustva o prof. Imamoviću, podjelili su njegovi nekadašnji prijatelji, saradnici i studenti , a sada istaknuti članovi akademske zajednice prof.dr. Husnija Kamberović, prof.dr. Enes Durmišević, prof.dr. Dževad Drino, prof.dr. Edin Mutabdžić , dipl. bibliotekarka Mirsa Šarić i Ahmed Salihćehajić zv. Hadžaga.

Inicijator održavanja Gradačačkih razgovora prof.dr. Husnija Kamberović pozdravio je sve prisutne, te na samom početku istakao neizmjernu ljubav, koju je prof. Imamović osjećao prema svom rodnog gradu:

„ Stalno se kroz sjećanja vraćao u Gradačac, više nego što je i stvarno bio tu. Kada smo 2009. godine organizovali naučni skup u Gradačcu, nakon našeg povratka u Sarajevo, primjetio sam koliko ga je taj, kratki borovak vratio u djetinjstvo i gimnazijske dane. Njegov intelektualni i naučni razvoj, ni u jednom trenutku nije prestajao impresionirati, a njegove kolege i saradnici uvijek su u njemu vidjeli uzora. Profesor Imamović uvijek je imao i održavao posebnu vezu sa Gradačcom i zauvijek će ostati jedan od najboljih historičara, koje je Bosna i Hercegovina imala“, rekao je prof.dr. Kamberović.

Prof.dr. Enes Durmišević , koji je naslijedio prof. Imamovića na katedri u Sarajevu, rekao je da je emotivno vezan za Gradačac i da je to jedan od najljepših gradova u BiH, a posebnu ljubav prema njemu osjećao je prof.Imamović:

„Budite uvjereni da je svaki naš razgovor o Gradačcu, budio posebna osjećanja i mamio osmijeh na njegovo lice. Toliko je povjerenje u mene imao da sam ponekad zbog toga osjećao opterećenje. Znate kako profesori znaju biti prepotentni i štititi svoje znanje, a prof. Imamović se u nekim momentima nije libio pitati mene za mišljenje. Imao sam privilegiju poznavati ga, a koliko je prof. Imamović bio cijenjen među kolegama nije moguće riječima opisati. Rekli su mi jednom prilikom da nisam svjestan čiji sam asistent. Kada sam pitao zašto, rekli su mi baška svi mi bošnjački intelektualci, a na drugoj strani baška sam Mustafa Imamović. Nevjerovatna veličina, ljudskost, skromnost, bez trunke prepotencije, osobine su rahmetli prof. Imamovića“, istakao je prof.dr. Enes Durmišević.

Prof.dr Dževad Drino koji radi kao profesor na Pravnom Fakultetu u Zenici, na početku je istakao zadovoljstvo atmosferom u kojoj su se održali večerašnji Gradačački razgovori:

„Posebno su me impresionirali ovi stari bosanski ćilimi u BZK „Preporod“. Gradačac je jako lijepa čaršija, a Mustafa mi je jednom prilikom rekao da je imao veliku sreću roditi se i živjeti u njemu. Jednom prilikom kada sam po velikim snježnim padavinama došao na sastanak u Sarajevo, na kojem se nisu pojavili lokalni profesori, rekao mi je biće nešto od mene.Što god više vrijeme prolazi, sjećanja na mog mentora su sve svježija“, poručio je prof.dr. Dževad Drino.

U ugodnoj atmosferi,završeno je prelijepo večernje druženje i poslana je poruka, kako se lik i djelo profesora Imamovića nikada ne smiju zaboraviti. Prije dvije godine Gradačac je ostao bez jednog od najvećih promotora i intelektualaca, a na ovakve načine, sjećajući se njega, nikada nećemo dozvoliti da padne u ravnodušnost zaborava.

Radio Bet: Esad Kukuruzović

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset