menu Naslovna chevron_right
VijestiZdravlje

“Čašicu” najviše vole stanovnici starog kontinenta

Urednik | 2. Aprila 2019.

Djevojke prednjače u konzumiranju alkohola u odnosu na mladiće pokazuje statistika. Danas se obilježava svjetski dan borbe protiv alkoholizma, a crne brojke govore da mladi u Srbiji mnogo piju.

Doktor Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje Srbije kaže da što dijete ranije dođe u kontakt sa alkoholom veća je vjerovatnoća da će postati alkoholičar.

“Kod nas je alkohol kulturološki jako visoko kotiran. Ne postoji socijalna akivnost bez alkohola i to on zauzima centralno mjesto”, dodaje doktor.

Napominje da je alkohol ulaznica u svijet odraslih i da roditelji i rodbina često izlaze u susret tome.

Kad je riječ o odraslima, prema njegovim riječima, jedna časa dnevno je prihvatljiva uz minumim dva dana pauze.

Kaže da postoje dva tipa alkoholičara, oni koji postaju od malih nogu i oni kod kojih se alkoholizam javlja kasnije, posle 20 ili 30 godine.

“Zavisna osoba pretpostavlja i zna da ima probleme. Imate one koji piju svakodnevno i one koji piju periodično i ekstremno periodično. Alkohol je najbolji mogući sedativ, zato se i konzumira u tolikoj meri”.

Doktor kaže da se alkoholičari odvikavaju upravo bensedinima jer se “pale” isti receptori u mozgu.

Mladenović je naveo i da u Srbiji živi od 100.000 do 200.000 alkoholičara, a da se liječi od 2.000 do 4.000 ljudi.

Problem je, međutim, još veći sa ljudima koji alkohol zaloupotrebljavaju, pa pijani sjedaju za volan, nasilni su i slično.

Na Balkanu najviše piju Srbi i Hrvati između 10 i 12 litara godišnje, dok najmanje piju Turci, samo 2,5 litara. Istraživanja pokazuju da najviše piju stanovnici starog kontinenta. Prednjače Rusi, Bjelorusi i Ukrajinci koji popiju izmedju 12 i 17 litara alkohola godišnje.

Radio Bet

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset