Centralna izborna komisija BiH izrekla je kazne zbog govora mržnje

141

Centralna izborna komisija BiH izrekla je kazne zbog govora mržnje : predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku- 5.000, a SNSD-u sa 7.000 BAM zbog govora u Bileći 22. septembra 2018. godine., te stranci SDA -5.000 BAM i kandidatu za Skupštinu TK Begi Gutiću- 5000 BAM , zbog govora od 13. septembra na skupu u Banovićima.
U toku rasprave o prijavi Saveza za pobjedu protiv kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za govor u Bileći 22. septembra 2018. godine, obrazloženo je da je Dodik na tribini u Bileći, uz iznošenje raznih psovki i neprimjerenih izjava.

CIK je također kaznio Stranku demokratske akcije (SDA) koja je odgovorna što je Bego Gutić, kandidat političke stranke za Skupšinu Tuzlanskog kantona Federacije BiH dana 13. septembra na predizbornom skupu održanom u mjestu Banovići, mjesna zajednica Treštenica, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je vodila predizbornu kampanju koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu spola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih spolova – navodi se u saopćenju CIK-a.

Zbog toga joj je, na osnovu Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 BAM.

Kako se u saopćenju, nadalje, navodi, Bego Gutić, kandidat SDA za skupštinu Tuzlanskog kantona oglašen je odgovornim iz istih razloga kao i stranka kojoj pripada, te mu je izrečena novčana kazna u identičnom iznosu (5.000 BAM).

Danas je data i saglasnost za jedan broj međunarodnih posmatrača na izborima, te saglasnost za dodatnih 3.000 domaćih
posmatrača kojih će, s ranije ovjerenim akreditacijama, prema svim procjenama biti skoro 5.000.

 

 

Izvor: BHRT

Komentari

komentara