menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Cigarete u BiH ponovo poskupile

Urednik | 17. Oktobra 2017.

Pušačima u BiH ovih dana stigao je novi udar na džep jer su Fabrika duhana Sarajevo i “TDR” Sarajevo podigli cijene ukupno devet vrsta cigareta.

Fabrika duhana Sarajevo podigla je cijene šest vrsta cigareta, pa je sada za “Royal blue” i “Royal white” potrebno izdvojiti 4,20 maraka po kutiji, dok “Diva slims ” i “Diva violet slim” koštaju četiri marke, što je deset feninga više nego ranije.

Za kutiju cigareta “Royal blue 18” i “Royal white 18” potrebno je izdvojiti 3,90 maraka.

Kada je riječ o fabrici “TDR”, oni su korigirali naviše cijene tri vrste cigareta za deset ili 20 feninga, pa tako pušači sada za “Lucky strike red” i “Lucky strike flow filter” moraju izdvojiti 4,70 maraka, dok “Lucky strike flow filter resized” košta 4,40 maraka. Novo poskupljenje cigareta na tržištu BiH može najkasnije da se očekuje od početka iduće godine, a već u ovom mjesecu Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojit će posebnu i minimalnu akcizu na duhan i duhanske prerađevine, koje će biti u primjeni od početka 2018. godine.

– Proizvođači i veliki distributeri cigareta sami formiraju maloprodajne cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom. Oni mogu bilo kada u toku godine promijeniti cijene cigareta i duhana, s tim da u tu novu cijenu mora biti uključena važeća akciza za tekuću godinu – kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Minimalna akciza u ovoj godini iznosi 2,42, a specifična 1,35 KM za kutiju cigareta. Akciza na duhan iznosi 96,80 KM po kilogramu.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset