CIK u Sarajevu zvanično dodijelio mandate izabranim načelnicima i gradonačelnicima

558

Predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas su u Parlamentarnoj skupštni BiH načelnicima i gradonačelnicima izabranim na lokalnim izborima 2. oktobra 2016. godine uručili certifikate čime su zvanično preuzeli funkciju.
Načelnici i gradonačelnici su potpisali izjave, prihvatili mandat te su zvanično preuzeli funkcije. Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić im je čestitao i poželio uspješan mandatni period te ih podsjetio da je zakonski rok za formiranje gradskih i općinskih vijeća 30 dana.

Najveću pažnju javnosti danas je izazvao dolazak novog načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića koji je nakon 23 godine prvi put u Sarajevu.

Abdić se početkom 1990-ih godina aktivno uključio u politiku te na prvim višestranačkim izborima osvojio najveći broj glasova iz reda bošnjačkog naroda, ali je poziciju člana Predsjedništva BiH ipak prepustio Aliji Izetbegoviću, s kojim se ubrzo i politički razilazi.

Nakon što je Abdić preuzeo mandata od CIK-a novoizabrani načelnici iz Unsko-sanskog kantona (USK) su napustili svečanu salu Parlamenta BiH odlučivši da certifikate preuzmu na kraju svečanosti., a jedan dio prisutnih u sali je prilikom dodjele certifikata Abdića pozdravio aplauzom.

Načelnik Ključa Nedžad Zukanović rekao je da su ovim činom željeli poslati jasnu poruku kako ratni zločinci ne mogu biti izabrani za načelnike.

Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca, rekao je da je Abdić osuđeni ratni zločinac i da se na ovaj način suosjeća sa žrtvama. Na lokalnim izborima 2016. godine pobjedu u Općini Srebrenica je osvojio Mladen Grujičić koji je danas također preuzeo mandat, a danas je izjavio da se u Srebrenici situacija koja je u proteklom periodu bila napeta, već smiruje.

Grujičić je rekao da međunacionalnih tenzija neće biti kao što ni do sada nije bilo nikakvih ekscesa.

Na lokalnim izborima održanim u 130 općina i 10 gradova u BiH su izabrana 3.093 nosioca mandata, a među izabranim načelnicima je i jedna žena.

CIK BiH je 1. novembra potvrdio rezultate lokalnih izbora u BiH za sve gradove, osim za Stolac u kojem su izbori prekinuti nakon nekoliko incidenata na biračkim mjestima.

(KLIX)

Komentari

komentara