menu Naslovna chevron_right
MagazinVijesti

Cirih ima najbolji kvalitet života, slijede Kopenhagen, Edinburg i Beč

Urednik | 6. Juna 2019.
Kopenhagen, Edinburg, Beč, Helsinki, Melbourne, Boston, San Francisco i Sydney zaokružuju top 10 gradova koji imaju najbolji kvalitet života.

Mjerenje kvaliteta života provedeno je u 56 svjetskih gradova, a u obzir su uzeti sljedeći faktori: kupovna moć potrošača, sigurnost, zdravstvena zaštita, troškovi života, stambena osiguranost, prijevoz do posla i zagađenje.

Dok evropski, američki i australski gradovi nude najviši kvalitet života, neki veliki evropski gradovi nisu tako dobro prošli.

Frankfurt, koji je bio na prvom mjestu prije pet godina, pao je na 13. mjesto ove godine, Pariz se našao na 36. mjestu, a London na 41. mjestu.

Zapravo, kada se napravi poređenje, čini se da manji glavni gradovi imaju prednost nad velikim, bar kada je riječ o životnom standardu. Na samom dnu liste nalaze se Manila, Peking i Lagos.

Međutim, Cirih se ne može pohvaliti najvišim platama, jer je na ovoj listi sada San Francisco na prvom mjestu gdje su prosječne plate porasle za 31 posto u odnosu na 2018. godinu i 88 posto u posljednjih pet godina. Od 2019. godine prosječna plata u San Franciscu bila je nešto viša od 6.500 dolara. Grad s najnižim platama je Kairo gdje prosječna plata iznosi 206 dolara.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset