Ćiro i Slišković ŽESTOKO napali Baždarevića

818

Miroslav Ćiro Blažević, bivši selektor nogometne reprezentacije BiH i Blaž Slišković, bivši selektor nogometne reprezenatcije BiH su se javljali u Novi dan te komentarisali večerašnju utakmicu u Dublinu između reprezentacije Irske i Bosne i Hercegovine.

Blažević je komentarisao odigranu utakmicu BiH i Irske te rekao kako su se momci borili, ali je kazao i kako mora kritikovati Mešu Baždarevića. “Slabo je vodio utakmicu. Mislim da je to razlog što nismo pobijedili i nadam se da će napraviti konsultacije sam sa sobom i shvatiti gdje je pogriješio. Nogometna igra je jedna borba i u svakoj borbi strategija ima svoj osobit značaj, a ja sam u ovoj utakmici vidio mladost koja želi da pobijedi, ali sam vidio i elementarne greške koje su se radile. Kod skraćenih kornera Meša praktikuje čovjek na čovjeka. On mora imat svijest, a bojim se da je nema. Mislim da još uvijek imamo šansu jer nije negativan rezultat 1:1, jer BiH posjeduje stvarno jednu kvalitetu koja bi morala prebroditi ovaj rezultat, s tim da možemo tamo pobijediti”, rekao je Blažević.

O strategiji je kazao: “Uvijek je manje-više ista strategija. Meša mora ozbiljnije prići poslu selektora jer o njemu ovisi hoće li nacija biti sretna ili deprimirana i pitam se kako Višću može vaditi na polje”.

Blaž Slišković je rekao kako bi se donekle složio s Blaževićem, ali kako ne smatra da je Meša pogriješio. “Sigurno da je on najviše od nas želio da napravi dobar rezultat. Mišljenja sam da je najmanje Mešina greška. Rezultat 1:1 je aktivan rezultat, bili smo mnogo opasniji. To što smo primili zgoditak i kasnije se morali vaditi su stvari koje se dešavaju u nogometu”, rekao je.

“Smatram da smo prvo poluvrijeme i prvih 20 minuta pokušali dugim loptama da igramo, a pred kraj smo spustili loptu, tako da smo taj stil i način igre zadnjih 20 minuta trebali odigrati u drugom. Uvođenje Đurića dovelo do toga da Baždarević promijeni taktiku, ali mišljenja sam da nismo imali kvalitetnih centaršuteva. Nismo imali Bešića, hendikepirani smo bili u sredini terena”, dodao je Slišković.

O 11 startnih igrača večeras i eventualnom džokeru koji bi trebao ostati na klupi je komentarisao: “Nije moje da se uopće miješam u taktiku niti u izbor igrača večeras. Meša najbolje zna ko je najspremniji, s kojom postavom će odaraditi večerašnju utakmicu. Najveća odgovornost je na njemu i vjerujem da nikakvi komentari nisu potrebni Baždareviću, tu je s reprezentativcima i vjerujem da će odabrati najkvalitetnije. Imamo realne šanse da odigramo mnogo kvalitetnije nego u Zenici, i ako odigramo 30 do 40 posto bolje, tehnički smo mnogo kvalitetniji i vjerujem da ćemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo”.

O igri Irske je rekao: “Ne vjerujem da će Irci posebno mijenjati igru u Dublinu. Očigledno je bilo u Zenici da se vodilo računa o tome da se ne primi zgoditak, namjera Iraca bila je da sačuvaju svoju mrežu. Oni su se svih 90 minuta kvalitetno branili, bili smo mnogo nadmoćniji, nažalost nismo bili kreativniji. Mišljenja sam da u večerašnjoj utakmici neće mijenjati igru i da će čekati svoju priliku. Rezultat od 0:0 njima u potpunosti odgovara, a nas obavezuje da damo gol. Ja bih krenuo da zabijem gol u prvom poluvremenu, a nakon toga korigiramo i vidimo kako odraditi utakmicu do kraja”.

(N1)

Komentari

komentara