Cormack otvorila kabinet

333
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack posjetila je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, a povod je realizacija projekta “Praćenje suđenja u predmetima koruptivnih krivičnih djela”, koji je pokrenut u decembru prošle godine.

Ambasadorica Cormack i dekan Fakulteta Nedžad Korajlić zvanično su otvorili kabinet “American Room” u prostorijama Fakulteta. Uručena je i informatička oprema za potrebe studenata.

Donacija je vrijedna oko 60.000 KM a u projekt su uključena 44 studenta.

Dekan Korajlić u izjavi medijima istakao je ulogu ambasadorice Cormack u realizaciji projekta „Praćenja suđenja u predmetima koruptivnih krivičnih djela“ za studente Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Pravnog fakulteta UNSA“.

-To je veoma značajan projekt, ne samo za naše fakultete nego i za našu Bosnu i Hercegovinu. Sigurno da je ovo jedan od prioriteta gorućih problema koje ima BiH i region kad su u pitanju koruptivna krivična djela i nadam se da će ovaj kabinet koji je poklonila vlada SAD-a našem fakultetu i isti Pravnom pomoći da naši studenti savladaju nove tehnike, dobiju nove informacije koje će biti aktuelne – rekao je dekan Korajlić.

Ambasadorica Cormack navela je da je  zahvalna dekanima Pravnog fakulteta i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije što su partneri u ovome projektu.

-Ovo je jedan od ključnih projekata, jer se bavi jednim od najvećih problema s kojima se suočava ova zemlja a to je korupcija – rekla je Cormack.

Istakla je da će donacija u kompjuterima puno značiti studentima  jer će im dati priliku da rade  istraživanja, razmjenjuju informacije…

-Ovaj program ima velikih vrijednosti  jer studentima pomaže da steknu i praktično iskustvo i da budu prisutni u sudnicama kada se vode slučajevi – rekla je ambasadorica SAD-a.

Dodala je da će ova donacija pomoći da studenti pripreme izvještaje koje će podijeliti s javnošću.

-Nadam se da će na kraju proizaći situacija u kojoj će i javnost i mediji zaista početi razumijevati koliko je veliki izazov, koliko je veliki problem korupcija u Bosni i Hercegovini. I koliko je potrebno da  se svi zajedno aktivno uključe u borbu protiv nje – rekla je Cormack.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara