Čović-Del Vechio: Važnost unapređenja položaja Hrvata

322
Član Predsjedništva Dragan Čović razgovarao je danas s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijem o aktuelnoj privredno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, bilateralnim odnosima dviju zemalj, te regionalnim prilikama.

Posebno su naglasili važnost unapređenja položaja Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda unutar institucionalnih struktura BiH. U tom dijelu izuzetno važnom su ocijenjene nužne izmjene izbornog zakona, kako bi se osigurali svi preduslovi za nesmetanu implementaciju rezultata općih izbora 2018. a time i političku stabilnost BiH.

Suglasili su se kako to nije pravno-tehničko, već prvorazredno političko pitanje u odnosu na koje svi odgovorni politički subjekti pokazuju svoj odnos prema načelu konstitutivnosti, te ideji Bosne i Hercegovine kao zajednice ravnopravnih naroda.

Zato se upravo na polju izborne problematike testira spremnost za unapređenje unutarnjih društveno-političkih odnosa, vladavine prava, osnovnih ustavnih i općih demokratskih načela u BiH, te u pogledu evropske opredijeljenosti BiH.

Čović je još jednom izrazio uvjerenje da će BiH u ovoj godini, unatoč tehničkim i političkim izazovima, realizovati kandidacioni status u skladu s master planom integrisanja koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, a da će na polju integracije u NATO napraviti potreban iskorak u pravcu ostvarivanja Akcionog plana za članstvo.

Del Vechio je izrazio punu političku i praktičnu podršku Republike Hrvatske naporima vlasti BiH u procesu integracije u EU, te uspješnom rješavanju svih unutrašnjih pitanja koja predstavljaju prepreku na tom putu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara