menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoRegija i SvijetVijesti

Čović, Izetbegović i Ivanić danas s Daulom: Očekuje se ozbiljno upozorenje zbog krize

Urednik | 1. Februara 2018.
Članovi Predsjedništva BiH danas će u Briselu razgovarati sa predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulem, te drugim dužnosnicima Evropske unije. Očekuje se da će glavna tema biti izmjene Izbornog zakona BiH.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić neposredno prije odlaska u Brisel za Vijesti.ba je rekao  da ne očekuje da će Daul ponuditi neka konkretna rješenja, mada možda toga i bude, jer je jedan broj ljudi pokušavao da nađe neutralna razmišljanja.

– U cjelini, očekujem vrlo ozbiljno upozorenje prema nama da bi kriza koja se nazire zbog Izbornog zakona BiH imala duboke i dugoročne posljedice, posebno prema evropskom putu, te da bi značajno unazadila BiH. Kao članice Evropske narodne partije, i SDA i HDZ BiH i PDP u tome imaju svoju odgovornost, kazao nam je Ivanić.

On dodaje da kod Daula idu kao lideri ili članovi najvažnijih partija koje čine većinu u Vijeću ministra BIH.

– Dakle, ne kao Predsjedništvo, više idemo kao političke ličnosti. U takvim uslovima nije realno očekivati zajednički pogled, jer su razlike, posebno u vezi sa Izbornim zakonom BiH, ogromne kada su u pitanju odnosi između SDA i HDZ-a BiH, rekao nam je Ivanić.

Također za sutra je zakazan i sastanak sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom na koji će, sve su prilike, sam predsjedavajući Predsjedništva BIH Dragan Čović. Ivanić nam je potvrdio da je jučer, kao i Bakir Izetbegović dobio poziv za sastanak, no da je već ranije preuzeo druge međunarodne obavze. Izetbegović nije odgovorio da li će e sastati sa Junckerom, kazaši da ćepošto Juncker uskoro dolazi u BIH, danas odlučiti da li će se ovoga puta s njim sastati samo predsjedavajući Čović.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset