menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Čović: Promjena Izbornog zakona mora biti prioritet

Urednik | 18. Aprila 2017.
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a je kazao kako je neophodna promjene pitanja Izbornog zakona BiH, te kako je to prioritet.

– Razgovarali smo o tome kako bi se set prijedloga našao u parlamentarnim klupama. Imamo usaglašen stav oko prve i druge tačke dnevnog reda HNS-a i vjerujem da ćemo već sutra na nivou BiH imati neke inicijative, a ove sedmice i na nivou entiteta – Čović.

Kazao je, također, kako će nastojati dobiti podršku druga dva konstitutivna naroda, kako bi se izbjegli problemi u funkcionisanju i reorganizaciji Javnog RTV servisa.

– Imamo Zakon o državnim službenicima, Zakon o restituciji, ali prvi prioritet je izmjene izbornog zakona. U ovom trenutku idemo sa prijedlozima za koje vjerujemo da mogu proći u parlamentu i on je od suštinske važnosti.

Čović je također kazao kako ovo nema veze sa izbornom kampanjom, naglašavajući da su izbori tek za 18 mjeseci.

– Iako su neki već krenuli sa izbornom kampanjom, moram da naglasim kako ovo nema veze sa tim. Mislim da je najvažnije da dobijemo kandidatski status i riješimo pitanje MAP-a. Također, moramo riješiti sva naša unutrašnja pitanja, zadržati ekonomsku stabilnost, ali prioritet danas je riješavanje pitanja izbornog zakona – dodao je Čović.

Upitan da prokomentira stav HDZ-a oko akciza, Čović je kazao kako je stav HDZ-a oko tog pitanja veoma jasan.

– SDA ima svoj stav, iako ne cjelovit. SBB ima svoj stav i HDZ svoj. Nastojat ćemo da taj stav bude i stav HNS-a. Naše nastojanje je vrlo jasno, da moramo imati bar na Kolegiju jednog i drugog Doma, Vijeću ministara i tročlanom Predsjedništvu konsenzus u dogovaranju. Smatramo da nije dobro da se preglasava bilo ko. Možda je teško dobiti konsenzus, ali se za njega treba izboriti. U Parlamentu je svaka varijanta u igri, borba je oko jednog glasa, što je porazno jer se radi o suštinskim zakonima – odgovorio je Čović i dodao da HDZ nikada nije dvojio oko akciza.

Naglasio je kako i dalje smatra da svi moraju preuzeti odgovornost i potaknuti privrednu proizvodnju.

– MMF postavlja uvjete oko nekih pitanja i jedno od pitanja je oko akciza. Preczino su postavljena ograničenja. Stand by aranžman je takav da vam daje mogućnost da dobijete novac, a sa druge strane vas tjeraju da provedete u državi vrlo jasne reforme. Željeli smo oko akciza sve cjelovito sagledati i vjerujem da će se parlamentarna većina očitovati, te da ćemo imati dovoljan broj ruka da to rješenja prođe – istakao je Čović.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset