Čović u Melbournu s delegacijom Parlamenta Savezne države Viktorije

255
Posljednjeg dana radne posjete Australiji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Melbournu s delegacijom Parlamenta Savezne države Viktorije, predvođenom predsjednikom Parlamenta Bruceom Atkinsonom.

Na susretu je razgovarano o sveukupnim odnosima BiH i Australije, za koje je usaglašeno kako su dobri, ali kako postoji prostor za unapređenje, naročito u područjima obrazovanja i turizma.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je informirao prisutne o napretku BiH kada su u pitanju evroatlantske integracije, te o očekivanjima australske podrške pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Kazao je kako će prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju biti dodatni način učvršćivanja odnosa BiH i Australije.

Inga Peulich, izaslanica Parlamenta Viktorije, porijeklom iz BiH, zahvalila se predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću na dolasku u Australiju, te istaknula kako je ova posjeta dodatno približila naše dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović susreo se i s delegacijom Univerziteta Melbourne, predvođenom prof. dr. Ivanom Marušićem sa Mašinskog fakulteta, i razgovarao o razmjeni obrazovnih iskustava i uspostavi saradnje ovog univerziteta sa univerzitetima u BiH.

Kazao je kako akademska zajednica BiH želi pružiti svojim studentima dodatne mogućnosti obrazovanja i širenja vidika, te kako smatra da bi saradnja sa Univerzitetom u Melbournu, jednim od najpriznatijih u svijetu, bila izvrsna prilika za to.

 

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara