Crnadak-Brende: Podrška Norveške europskom putu BiH

443

Norveška podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka članstvu u Evropskoj uniji – poručio je ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børge Brend nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom u Sarajevu, istakavši da je prisustvo EU u cijeloj jugoistočnoj Evropi od ključne važnosti.

Nakon sastanka u zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH oba sagovornika istakla su snažno prijateljstvo između dvije zemlje, a šef diplomatije Norveške je poručio da njegova država podržava BiH na putu ka Evropskoj uniji.

“Vjerujemo da je prisustvo EU u jugoistočnoj Evropi od presudne važnosti i da će EU ovdje igrati važnu ulogu. Zato se nadamo da će BiH što prije uspjeti da primi status kandidata u ovoj zajednici”, kazao je Brende.

Najavio je i nastavak norveških investicija u BiH. Osvrnuo se i na veliku bh. dijasporu koja živi u Norveškoj:

“Više od 17.000 bh. građana živi u Norveškoj, to je velika dijaspora, dobro su integrisani i veoma vrijedni”, pohvalio je ministar Brende građane porijeklom iz BiH.

Poručio je kako se nada nastavku rada na “nepolarizaciji političkih odnosa”.

Crnadak je informirao ministra Brendea da je BiH u prošloj godini imala najveći napredak kada je riječ o pitanju evropske integracije.

Osvrnuo se i na vanjskotrgovinsku razmjenu s Norveškom, napominjući da BiH s ovako snažnom i ekonomski moćnom zemljom ima suficit i da je ta razmjena bila 15 miliona eura za cijelu prošlu godinu.

– Zajednički dogovor je da se učini napor s obje strane da se i tu stvari pomjere naprijed – kazao je Crnadak.

Crnadak je naglasio važnost današnje posjete budući da je norveški ministar posljednji put bio u Sarajevu u zvaničnoj bilateralnoj posjeti prije 13 godina.

Odnose BiH i Norveške ocijenio je dobrim, bez otvorenih pitanja i ikakvih poteškoća.

Komentari

komentara