Čudesna bašta svjetlosti u Dubaiju!

903

Locirana u parku Zabel, “Dubai Garden Glow” jedna je od najnovijih atrakcija svjetske prestonice luksuza. Riječ je o najvećoj bašti u kojoj je svjetlost korištena da bi nastali oblici od kojih zastaje dah. Glavni „sastojci“ ovog čuda su sijalice raznih boja.

dub2

Nisu samo cvijeće i drveće rasli poslednjih mjeseci u zapadnom dijelu grada. Oko 150 umjetnika iz čitavog sveta radilo je na podizanju raznih oblika, uglavnom od recikliranih materijala.

Među njima izdvaja se maketa Burdž Kalife visoka 12 metara za čije pravljenje je upotrebljeno čak 330.000 malih boca za lijekove.

Vlasti Dubaija uložile su 30 miliona dirhama (2,75 miliona evra) u atrakciju za koju je procenjeno da bi mogla da privlači oko 5.000 posjetilaca dnevno.

“Dubai Garden Glow”

Da bi gosti uživali u igri svjetlosti i poželjeli da se vrate u ovu baštu, „postaralo se“ oko četiri miliona malih sijalica!

„Bašta je jedinstvena. Jarka i šarena svetlost obezbjeđena je zahvaljujući sijalicama koje ne troše mnogo energije“, istakao je Husain Luta, jedan od najviših zvaničnika grada.

Osim brojnih cvjetova, drveća i životinja, kao i pomenute mini-kopije najviše zgrade na planeti, izdvaja se i porcelanska Džamija šeika Zajeda. Da bi napravili kopiju džamije koja se nalazi u Abu Dabiju, dizajneri su upotrebili 90.000 porcelanskih šoljica, tacni i kašika.

„Nije reč samo o nečemu u čemu će djeca uživati. Na prvom mjestu nam je bezbjednost, a odmah zatim poruka koju šaljemo upotrebom recikliranih stvari“, istakao je Luta dodajući da je otvaranje bilo planirano za april, ali da je popularnost najavljene bašte bila tolika da su se odlučili da radove inteziviraju i završe u decembru, kada je bašta i otvorena.

Prvi izveštaji pokazuju da će se uloženi trud i novac isplatiti vrlo brzo.

dub3

Komentari

komentara