Čudesna Penkina sudbina: Kako je krava iz Bugarske podigla Evropu na noge

124

Paul McCartney

@PaulMcCartney

I think it would be really nice to see this pregnant cow given a reprieve. She’s done nothing wrong. Join us if you agree. https://www.change.org/p/save-penka-the-cow 

Bugarska je odlučila da poštedi život kravi Penki, kojoj je prijetila smrt uspavljivanjem, jer je zalutala u Srbiju i poslije se vratila u Bugarsku.

Slučaj Penke, koja bi uskoro trebalo da se oteli, dobio je međunarodnu pažnju, jer je krava spoljnu granicu Evropske unije prešla bez neophodne zdravstvene dokumentacije.

Peticiji da se njen život poštedi pridružio se i legendarni muzičar, bivši član Bitlsa Pol Makartni.

Penka je prošlog mjeseca zalutala na teritoriju Srbije, da bi se poslije dvije nedjelje vratila „kući“, ali je zbog strogih propisa EU o „zaštiti bezbjednosti“ trebalo da bude uspavana.

Prema pravilima Evropske komisije za transport goveda preko granice, životinje moraju da imaju dokumentaciju koja potvrđuje da su zdrave.

Bugarska Agencije za bezbjednost hrane je saopštila da su testovi potvrdili da je Penka zdrava i da se očekuje da će se do kraja nedjelje vratiti u „svoje selo“.

Sudbina krave Penke danima je punila novinske stupce širom Evrope, a Daily Telegraph je čak pokrenuo onlajn peticiju da se Penka spase.

Komentari

komentara