menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Cvijanović i Čović u Banjoj Luci: Što hitnije usvojiti izmijenjeni Zakon o akcizama

Urednik | 9. Oktobra 2017.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović informirao je danas premijerku RS-a Željku Cvijanović o aktivnostima koje svi nadležni nivoi u BiH treba da realiziraju da bi BiH stekla status kandidata za članstvo u EU.

Među uvjetima se posebno izdvajaju izmjene Zakona o akcizama, finalizacija objedinjenih odgovora na Upitnik Evropske komisije i njihovo prosljeđivanje te blagovremeno usvajanje budžeta u BiH za 2018. godinu.

Cvijanović je ponovila opredijeljenost entitetske vlade evropskom putu BiH, naglasivši da je za rješavanje svih važnih pitanja u procesu evropskih integracija potreban dijalog i poštovanje ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti, saopćeno je nakon sastanka.

Istakla je da sve zajedničke aktivnosti u oblasti evropskih integracija, uključujući i objedinjavanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, moraju da se realiziraju isključivo u okviru tijela sistema koordinacije i u skladu s njegovim procedurama i pravilima, te naglasila da su institucije RS-a uspješno završile izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije iz svoje nadležnosti.

Govoreći o reformskim mjerama koje Vlada provodi u skladu s Reformskom agendom, Cvijanović je istakla da je RS svoj dio obaveza završila još prije deset mjeseci, te da je odgovornost za neispunjavanje preuzetih mjera i odsustva aranžmana s MMF-om, isključivo na institucijama BiH u Sarajevu.

U tom smislu, sagovornici su zajednički istakli značaj što hitnijeg usvajanja izmijenjenog Zakona o akcizama, kao preduslova za realizaciju aranžmana s MMF-om, ali i unapređenja saradnje s drugim finansijskim institucijama.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim temama.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednica Vlade i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar finansija Zoran Tegeltija, te ministar za izbjegla i raseljena lica Davor Čordaš.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset