Cvijanović i Novalić o Upitniku EK i akcizama

467
Premijeri RS i FBiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH o Upitniku Evropske komisije istakli su do kojeg stadija su došle vlade entiteta kada je u pitanju odgovor na Upitnik.

Novalić kazao je da je FBiH privela kraju skoro sve obaveze koje se odnose na odgovore iz Upitnika Evropske komisije i da su ostale još tri obaveze, koje će biti realizirane do kraja sedmice.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović istakla je da manji entitet nije dostavio svoje materijale i da ih neće dostaviti sve dok ne budu definisane procedure.

Ona je istakla da se radi o tehničkim pitanjima o kojima bi se 29. maja trebalo govoriti.

Što se tiče zahtjeva za smjenu Vlade RS-a, ona je kazala da takvi zahtjevi ne utječu na evropske integracije i da bi se trebalo zapitati da li nepostojanje parlamentarne većine na državnom nivou utječe na evropski put BiH.

Osvrnula se i na set zakona o akcizama ističući da je potrebno prvo osigurati parlamentarnu većinu i tek nakon toga uputiti u proceduru zakon.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, ona je rekla da se tu ne može izmišljati topla vode i da mehanizam koordinacije mora zaživjeti u procesu pripremanja odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Novalić je rekao da ni Vlada FBiH nije dala nikakvu instrukciju svojim predstavnicima u Upravnom odboru UIO. On je istakao da se stvorila pogrešna percepcija i da  cijela priča o akcizama ide u pogrešnom smijeru.

Kako je kazao, nije moguće da će novac prikupljen akcizama ići za krpljenje budžetskih rupa. On je također kazao da povećanje akciza neće utjecati na poskupljenje životnih namirnica ističući da mi samo 23,7 posto životnih namirnica proizvodimo za sebe te da se naše životne namirnice proizvode u Americi, Srbiji, Mađarskoj i Hrvatskoj.
(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari

komentara