menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Cvijanović: Realna su očekivanja da budu ukinute sankcije Dodiku

Urednik | 25. Februara 2017.
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su realna očekivanja da sankcije koje je nametnula američka administracija Miloradu Dodiku budu ukinute.

Kada je riječ o njenom nedavnom boravku u Americi, premijerka RS-a je navela da je iskoristila svaku priliku da u SAD razgovara sa visokopozicioniranim ljudima iz Republikanske partije, koja je došla na vlast.

Cvijanović je rekla je s tim ljudima razgovarala o političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH i regionu.

“To što se napravila histerija, dreka i omalovažavanje, moram da kažem da tome ne pridajem pažnju. Meni je važnije ono što sam uradila tamo nego ono što sam mogla da čujem od nezadovoljnih opozicionara ili histeričnog političkog Sarajeva”, poručila je Cvijanović.

Ona je rekla da su sasvim realna očekivanja da se ukinu sankcije SAD predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, jer je takva mjera potpuno besmislena.

“Besmislenost odluke odlazeće administracije mjeri se po jednoj prostoj stvari – da li je BiH nešto bolja nakon što su odlučili da uđu u takav sistem sankcija? Jasno je da nije”, navela je Cvijanović i izrazila očekivanje da će pomenute sankcije biti uklonjene, te da ne vjeruje da će se im se Evropska unija pridružiti.

Ona je nazvala besmislenim zahtjev opozicije da bude smijenjen šef Predstavništva Srpske u Washingtonu Obrad Kesić.

“Objašnjenje /opozicije/ po kome predstavništvo treba da spriječi sankcije /predsjedniku Miloradu Dodiku/ je totalna budalaština. Ono nema takav kapacitet”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o njenom saslušanju u Tužilaštvu BiH u vezi sa referendumom o Danu Republike, premijerka RS-a je rekla da svi imaju informacije da je plan da se podignu optužnice.

“Moje saslušanje je pomjereno iz opravdanih razloga i mislim da je advokat dogovorio neki termin za mart da dam izjavu. Ne mogu da to sada podijelim sa javnošću, ali bit će prilike da bude upoznata s tim šta je na sceni i šta se pokušava postići. Mogu samo da kažem da će RS iz svega izaći mnogo jača”, naglasila je Cvijanović.

Ona je rekla da potreba za rekonstrukcijom Vlade nije bila na dnevnom redu nijednog koalicionog sastanka, a ni SNSD-a. “Kada bude – to će biti javno”, rekla je Cvijanović.

Ona je izrazila zadovoljstvo radom Vlade ako se pogledaju pokazatelji iz 2016. i uporede sa prethodnom godinom.

Ona je rekla da plate i penzije neće biti ugrožene ako ne bude nove tranše Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Cvijanović je navela da su isključivi krivci za novonastalu situaciju Federacija i nivo BiH, koji nisu ispunili svoje obaveze, čime su doveli u pitanje povlačenje nove tranše, koja je bila planirana za februar.

“To pokazuje da je ovaj aranžman ugrožen, u smislu da bude redefinisan, a to znači da se ponude i manji iznosi i mnogo lošiji uslovi nego ranije. U najgorem slučaju, može doći do potpune obustave i prekida aranžmana. Sve će zavisiti od toga na koji način će se ponašati oni koji nisu ispunili svoje obaveze, a to je Sarajevo. RS je svoj dio posla završila prije dva mjeseca”, istakla je Cvijanović.

Na pitanje da li će RS tražiti nove kreditore ako propadne aranžman sa MMF-om, premijerka je rekla da se uvijek razgovara sa potencijalno novim kreditorima i upoređuje koji su to uslovi koji se mogu dobiti.

“Imamo na domaćem planu određenih resursa i rezervi koje se povlače u takvim situacijama. Ne vidim da se ovdje bilo šta alarmantno dešava za RS”, ocijenila je Cvijanović.

Ona je dodala da RS nije previše zadužena, te da u tom smislu nije ni blizu rizične tačke.

“Reći ću da smo 215 miliona KM prošle godine više vratili nego što smo povukli. Mi smo povukli 419 miliona KM, a vratili 634 miliona KM. To pokazuje da smo u stanju da izvršavamo svoje obaveze”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da postoje neka kašnjenja kao u poljoprivredi, ali da će se to namirivati prioritetno iz sredstava koja se dobiju po osnovu ruskog klirinškog duga.

“Očekujem da će to biti u narednih mjesec dana. Međutim, to opet ne zavisi od RS-a, već od ministarstava finansija BiH i Rusije”, rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da će penzionerima na raspolaganje biti stavljena određena sredstva u vidu jednokratne i dvokratne pomoći dok se ne nađe rješenje za povećanje penzija, za šta je Vlada opredijeljena.

“U ovom momentu možemo govoriti o ušteđenih 14 miliona KM, koji mogu biti stavljeni na raspolaganje. Tome će se dodati i druga sredstva o čemu će se opredjeljivati Vlada. Plan je da bi ta pomoć trebalo da bude u aprilu i onda tokom jeseni”, navela je Cvijanovićeva.

(Vijesti.ba / SRNA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset