menu Naslovna chevron_right
MagazinZanimljivosti

Da li je Garfild muško ili žensko?

Urednik | 3. Marta 2017.

Vikipedija je bila prinuđena da “zaključa” tekst stranice o čuvenom mačku iz stripa i crtanog filma – Garfildu, pošto je ponovo pokrenuta rasprava na internetu da li je on muškog pola ili možda nije.

Ta rasprava je započela prije dvije godine, kada je tvorac Garfilda, Džim Dejvis, objavio da Garfild “nije baš mužjak ili ženka”.

Dejvis je nastojao da rasvijetli tu “kontroverzu” izjavom Vašington postu da je Garfild ipak mužjak i da ima “djevojku” Arlin, ali, rekao je i da mu se životinje sviđaju kao tema jer “za njihovo razumijevanje nisu važni pol, rasa ili nacionalnost”.

Garfild je junak istoimenog stripa koji prati doživljaje i razmišljanja Garfilda, debelog, razmaženog, sebičnog i lukavog narandžastog mačora, zatim njegovog naivnog, dobrodušnog vlasnika Džona Arbakla, i priglupog, a odanog psa Odija.

Od 2007. godine, strip se objavljuje u više od 2.500 dnevnih novina i časopisa i drži Ginisov rekord kao najrasprostranjeniji strip u svijetu. Popularnost stripa je dovela do snimanja nekoliko animiranih televizijskih specijala, dvije animirane televizijske serije i dva bioskopska dugometražna filma.

Garfild ismijava vlasnike kućnih ljubimaca i njihov odnos sa životinjama, često prikazujući samog ljubimca kao pravog gospodara domaćinstva. Strip se bavi i čestim ljudskim pitanjima i problemima, kao što su dijeta, apatija, dosada…

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset