Dan D za doktore medicine i stomatologije u TK: Otkazi ili Kolektivni ugovor?

109

O stanju u zdravstvu TK, odnosu Vlade TK i SSDMiS TK, kao i o otkazima ljekara, danas će se govoriti na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona je, kao materijale za današnju hitnu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona, prihvatila Informaciju o postupku i hronologiji utvrđivanja reprezentativnosti Nezavisnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, te Informaciju Ministarstva zdravstva o aktivnostima koje su provođene u proteklom periodu i statusu uposlenika u oblasti zdravstva.

Podsjećamo, hitna sjednica Skupštine TK zakazana je za danas nakon što su je inicirali klubovi poslanika SDA, SDP, SZBiH i Nezavisni blok.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka – stanje u oblasti zdravstva na području kantona. Prema posljednjoj informaciji otkaze je potpisalo 600 doktora medicine i stomatologije zaposlenih u javnim ustanovama na području cijelog Tuzlanskog kantona.

U povodu održavanja hitne sjednice Skuoštine TK oglasio se i Sindikat doktora medicine i stomatologije TK čije saopćženje prenosimo u cjelosti:

Poštovani građani i građanke Tuzlanskog kantona i Federacije BiH,

Danas, 22.juna 2018. godine u Tuzli, Vlada TK će razmatrati pitanje reprezentativnosti strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na vanrednoj sjednici skupštine Tuzlanskog kantona.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK pokrenuo je štrajk, jer nisu dobili reprezentativnost u ovom kantonu, a time su ostali bez mogućnosti da potpišu poseban kolektivni ugovor. Nakon što pregovori s Vladom TK tokom štrajka nisu donijeli razultate, doktori su odlučili pokrenuti proces davanja otkaza.

Za sada je potpisano i prikupljeno preko 700 otkaza i to preko 90% u zdravstvenim ustanovama u Živinicama, Srebreniku, Gradačcu, Lukavcu, Gračanici, Kalesiji, Doboj Istoku te 50 % u Domu zdravlja Tuzla i UKC-u Tuzla i nešto manji procenat u ostalim zdravstvenim ustanovama.

Predsjednik štrajkačkog odbora SSDMiS TK Admir Suljić ističe da, ukoliko se na hitnoj sjednici Skupštine TK ne riješe njihovi zahtjevi, slijedi kolaps zdravstvenog sistema u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

Nakon sjednice doktori će predati otkaze ukoliko Vlada ne prizna pravo većine doktora iz TK, članova Strukovnog sindikata, da se bore za svoja radnička prava.

Ovo je prilika da jedina vlada u Federaciji, koja nije priznala strukovni sindikat kao partnera, konačno uradi iskorak u svojoj politici i pokaže dozu humanosti i brige za stanovništvo koje ih je biralo.

 

 

Izvor:Rtv Slon

Komentari

komentara