menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Danas je obilježeno 24. godine od stradanja gradačačke mladosti

Urednik | 24. Decembra 2018.

Danas se u Gradačcu polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježila 24.godišnjica smrtno stradalih četvero srednjoškolaca, koji su poginuli od strane agresorskih granatiranja 23.12.1994.godine.

Uprkos kišnim padavinama, ispred spomen obilježja ubijene gradačačke mladosti, okupio se veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, njihovih nastavnika, predstavnika boračke organizacije, članova lokalne vlasti i građana koji su željeli odati počast.

Jutarnje sate u Gradačcu obilježilo je proljetno vrijeme, a u trenutku kada se ispred spomen obilježja okupio veliki broj građana, nebo se otvorilo i počela je padati jaka kiša.

Kišne kapljice kao da su željele poslužiti kao simbol jednog tužnog momenta, koji je ostavio veliki trag i duboku bol, urezanu, kako u živote roditelja tragično stradalih, tako i svih stanovnika našeg grada.

Program su otvorili učenici JU MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac, recitacijom ” Životom koji je sav od sna, smrt ne može nauditi”, a ovog nemilog događaja prisjetio se i tadašnji direktor  ove ustanove, prof. Mirsad Bajramović, koji je rekao da je ova tragedija ostavila veliki trag na njegovoj duši:

“Ja ću živjeti sa ovom boli dok budem živ. Ovdje smo da se sjetimo naših učenika, da podjelimo osjećanja sa članovima njihovih porodica i da kažemo šta se tačno ovdje dogodilo. Prava istina je da su tog dana, na ovom mjestu, neljudi  ubili djecu koja su trebala postati ljudi”, poručio je prof. Bajramović

Ispred Saveza boračkih organizacija prisutnima se obratio Sedat Zukić koji je podsjetio prisutne da je naša dužnost da se prisjećamo i da nikada ne zaboravimo ono što se toga dana desilo:

“Drago mi je da smo se okupili u ovako velikom broju, kako bi bar na ovaj način pružili podršku i učestvovali u bolu i tuzi roditelja kojima je najteže”, istakao je predsjednik SBO-a Sedat Zukić.

Općinski načelnik mr.sci. Edis Dervišagić, zahvalio se prisutnima što su se uprkos lošim vremenskim uslovima, odazvali i na dostojanstven način prisjetili prisilno prekinute mladosti:

“Izjavio bih saučešće roditeljima stradalih učenika. Vrijeme ne možemo vratiti, žrtve ne možemo oživiti, ali one nas obavezuju da sadašnje događaje usmjerimo ka stvaranju povoljnijih uvjeta  za život, kako sve sadašnje i buduće generacije ne bi doživjele ono što toga dana na ovom mjestu desilo” rekao je načelnik Dervišagić.

Radio Bet: Esad Kukuruzović

 

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset