Danas je pravoslavni Božić, najradosniji hrišćanski praznik

582

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Božić, koji označava rođenje Isusa Hrista i najradosniji je hrišćanski praznik. Božić je praznik u kome se odaje slava Bogu, te odašilju poruke potrebe sveopšteg mira na zemlji.

Pravoslavni vjernici u Tuzli i Tuzlanskom kantonu obilježavaju danas svoj najveći praznik u skladu sa tradicijom, okupljanjem porodica i posjetama mjesnim crkvama.

Služenje Božićne liturgije u crkvi Uspenija presvete Bogorodice u Tuzli predvodio je tuzlanski paroh, protojerej Milan Topić, koji je vjernicima prenio Božićnu poslanicu patrijarha SPC Irineja.

Pravoslavni Božić i na području Unsko-sanskog kantona obilježava se u blagdanskom ozračju. Centralna svečanost je u Bosanskom Petrovcu u Hramu svetih apostola Petra i Pavla, koju je predvodio episkop Bihaćko-petrovački Sergije.

Posebno svečano je bilo i u Bihaću, gdje je Božićnu liturgiju u Parohijskom domu predvodio Dalibor Nenić, bihaćki paroh, a zapaljen je i Badnjak ispred crkve.

Svečano je i u Martin Brodu, Bosanskoj Krupi, Velikoj Kladuši, Sanskom Mostu.

Svetom liturgijom u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, pravoslavni vjernici obilježili su Božić. Liturgiju je služio jerej Marko Maleš, starješina hrama, u prisustvu brojnih vjernika koji su na ovaj način svečano dočekali ovaj praznik.

“Proslavljamo danas jedan od najradnosnijih hrišćanskih praznika, rođenje Gospoda Isusa Hrista. Za nas je ovaj praznik bitan jer je to praznik mira, ljubavi, radosti, to je praznik porodični iznad svega”, poručio je jerej Maleš.

Jutrošnjoj liturgiji u Zenici prisustvovao je i fra Zdravko Anđić iz Župe Svetog Ilije u Zenici, koji je rekao da postoji lijepa tradicija posjećivanja pripadnika drugih religija kako bi zajedno proslavili praznike.

Uz prisustvo brojnih vjernika, jutros je u crkvi Svete Trojice u Prijedoru služena Sveta arhijerejska liturgija. Prazničnim službama Božić je obilježen i u ostalim pravoslavnim hramovima u Prijedoru i prijedorskoj regiji.

Proslava Božića na području Višegrada počela je služenjem jutarnjih liturgija u svim pravoslavnim hramovima u ovoj lokalnoj zajednici.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve u Novom Gradu, Krupi na Uni i u opštini Bosanska Krupa također su služene božićne luturgije.

Obilježavanje Božića nastavljeno je tradicionalnim porodičnim okupljanjima.

U času rođenja Isusa Hrista, koji je na ovaj svijet došao radi spasenja cijelog ljudskog roda od grijeha i vječne pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici Božić slave tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obilježeni crvenim slovom.

Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja. Trećeg dana, slavi se Sveti arhiđakon Stefan.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Taj se dan ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u svojoj kući.

Božićni običaji

U kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima uvrede.

Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Bogu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu, pogaču u koju je stavljen novčić.

Česnica je pogača koja se lomi na onoliko dijelova koliko u kući ima članova porodice. U česnicu se stavlja srebrni ili zlatni novčić koji simbolizuje dar novorođenom Hristu.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno sretna.

Badnji dan kojim se najavljuje Hristovo rođenje obilježen je službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima.

Uoči praznika, slamom se posipa pod kuće, čime se dočarava pećina u Vitlejemu u kojoj je Hrist rođen. Božiću prethodi 40-dnevni post, a sam dan praznika je mrsni dan kada se u crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila posta.

Božić slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Srpska, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa „Hristos se rodi“, a odgovara se sa „Vaistinu se rodi“.

 

Svim našim slušateljima pravoslavne vjeroispovijesti i čitateljima portala, upućujemo najiskrenije čestitke povodom Božića,

Vaš Bet radio

 

Komentari

komentara