Danas je svjetski dan štednje- BH građani sve više štede

193
U znak sjećanja na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 1924. godine u Milanu, 31. oktobar obilježava se kao Svjetski dan štednje. Tada su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat, zaključivši da štednja predstavlja temelj rasta i razvoja.

Na ovaj datum svake se godine podsjeća na važnost štednje i, uopšte, upravljanja novcem kako bi se, ponajprije kod najmlađih, razvila svijest o tome koliko je značajna ova korisna navika.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) Svjetski dan štednje obilježava nizom događaja. U protekla dva dana u Palama i Banjoj Luci organizovana su druženja sa učenicima osnovnih i srednjih škola. U Mostaru i Brčkom ovaj datum biće obilježen danas, odnosno sutra.

Stabilan bankarski sektor omogućava našim građanima sve veće iznose na štednim knjižicama

Ukupan depozit stanovništva BiH kod komercijalnih banaka na kraju septembra ove godine iznosio je 11,83 milijardi BAM, što je najveći zabilježeni iznos štednih uloga do sada, podaci su Centralne banke BiH.

Stanovništvo u BiH kontinuirano povećava depozite, pa su tako, u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine, porasli za čak 808,9 miliona BAM ili 7,8 odsto.

Depoziti stanovništva imaju najveće učešće u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka od 55,4 odsto, pa stoga predstavljaju važnu osnovu finansiranja i funkcioniranja banaka, saopćeno je iz Centralne banke BiH povodom 31. oktobra – Svjetskog dana štednje.

Oročeni i štedni depoziti na kraju septembra iznosili su 5,45 milijardi BAM ili 46,1 odsto ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti čine 500 miliona, a dugoročni 4,95 milijardi BAM.

Transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 6,38 milijardi BAM ili 53,9 odsto ukupnih depozita stanovništva.

Kamatne stope stabilne

Depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 5,54 milijarde BAM što čini 46,8 odsto učešća, što je znatno više nego prije pet godina kada je udio depozita u domaćoj valuti bio 38 odsto.

Depoziti u eurima iznose 5,70 milijardi BAM ili 48,2 odsto, a depoziti u ostalim stranim valutama 591 milion BAM ili pet odsto.

Kamatne stope na oročene depozite stanovništva u eurima bilježe kontinuiran pad tokom posljednjih pet godina, sa manjim oscilacijama.

Stabilan domaći bankarski sektor, uz pouzdan sistem za osiguranje depozita, pruža garanciju stanovništvu da novac drži na računima u bankama, poručili su iz Centralne banke BiH.

Izvor: BHRT

Komentari

komentara