menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoRegija i Svijet

Danas je Svjetski dan zaštite životne sredine

Urednik | 5. Juna 2017.

Svjetski dan zaštite životne sredine (ili okoline) je dan koji se obilježava u cijelom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Datum 5. juni je odredila Generalna skupština Ujedinjenih naroda jer je tog dana 1972. godine održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Štokholmu. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su pripremile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje s ciljem zaštite životne sredine.

Ove godine zadatak promocije zaštite okoline ima Kanada, zemlja prelijepog prirodnog naslijeđa, ali i zemlja ekonomskog prosperiteta, dokaz da ekonomski napredak ne mora nužno sa sobom da nosi i uništavanje ljudskog okruženja.

Obilježavanje Dana zaštite životne okoline važan je događaj za ovu zemlju koja slavi 150 godina postojanja. U znak podrške zaštiti prirode Kanada će ove godine omogućiti besplatan ulazak u svoje nacionalne parkove.
Inače, u svijetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema životnom okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uključuje i vladin i nevladin sektor.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset