Danas kiša a snijeg već…

653

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme sa kišom, a višim područjima Bosne sa snijegom.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica -4; Goražde, Kupres 1; Ivan Sedlo, Zenica 2; Banja Luka, Drvar, Gradačac, Prijedor, Sokolac 3; Bijeljina, Doboj, Zvornik 4; Bihać, Bugojno, Livno, Sanski Most, Trebinje, Tuzla 5; Srebrenica 6; Jajce, Mostar, Sarajevo 7; Čapljina 8; Stolac 9; Neum 10;

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 932 hPa, za 12 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Meteorolozi su izdali i narandžasti meteoalarm zbog intenzivnih padavina u Hercegovini i u jugozapadnim djelovima. Očekivana količina padavina od 30-60 mm.

Pogoršanje vremenskih prilika praćeno padavinama i nižim temperaturama, kod osjetljivih osoba će uzrokovati pojačane tegobe u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze. Negativni uticaj promjene postepeno će slabiti ka sjeveroistoku, a sa približavanjem noći opšta slika će se djelimično popraviti u cijeloj zemlji. Usljed većeg sadržaja vlage u zraku osjet hladnoće će biti izraženiji, stoga je neophodno prikladno se odjenuti, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima Bosne sa snijegom. U sjeverozapadnim područjima Bosne očekuje se susnježica i snijeg. Intenzivnije padavina u Hercegovini. Očekuje se od 20 do 40, a na jugoistoku Hercegovini do 60 l/m2. Prema kraju dana i u večernjim satima očekuje se slabljenje i prestanak padavina. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini, slab do umjeren, jugozapadni. Dnevne temperature 1 do 5, na jugu od 8 do 12 °C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Krajem dana se očekuje prelazak kiše u snijeg. Padavine slabog intenziteta. Dnevna temperatura oko 4 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod, kako prenosi Radio Sarajevo.

(Crta)

Komentari

komentara