Danas nastavak suđenja za ubistvo vojnika JNA u Sarajevu

159
U predmetu “Veliki park”, osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić su, prema optužnici, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na ročištu održanom 20. septembra, svjedok Tužilaštva DŽemal Šabić rekao je da je čuo da su vojnike ubili Nedžad Herenda i pripadnik jedinice Juke Prazine, kojeg su zvali Šipac i Šok.

On je rekao da misli, ali da nije siguran, da je Šok, trećeoptuženi u ovom predmetu, Nermin Uzunović, koga je vidio u sudnici.

Prema njegovim riječima, u podrumskoj prostoriji Doma policije u kojoj je boravio, bio je i 22. aprila 1992. godine, kada je čuo galamu u holu na ulazu u Dom, nakon čega je izašao u hodnik i vidio rezerviste kako silaze niz stepenice.

“Vidio sam rezerviste povezanih za ruke i svezanih očiju. Čuo sam da je Vikić Dragan rekao da ih vode u CSB i neko je rekao da otvorim vrata da izađu na sporedni izlaz. Sprovodili su ih Jukini ljudi, a pošto sam ja išao ispred njih kako bih otključao izlazna vrata, samo sam vidio kada je Dervo Šišić kundakom puške udario jednog rezervistu”, ispričao je Šabić.

Svjedok je naveo da je, nakon što je otključao vrata, vidio “maricu”, vozilo MUP-a, koju je neko u međuvremenu pozvao, te Nedžada Herendu pored nje.

On je naveo da, nakon što su svi izašli, ne zna šta se dalje dešavalo jer je odmah zaključao vrata i vratio se u svoju prostoriju.

“Naveče sam od Ferde Dejanovića saznao da su rezervisti pobijeni i bačeni na Kozjoj ćupriji. Kasnije se pričao da su ih ubili Herenda i Šok”, rekao je Šabić.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 sati.

Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara