Danas u Bratuncu odavanje počasti Srbima stradalim 12. jula 1992. godine

488

Na području Bratunca i Srebrenice danas će biti obilježene 24 godine od stradanja 69 srpskih vojnika i civila na današnji dan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačkim Biljača i Zagoni. Žrtve su pale u sukobu Vojske Republike Srpske i Armije RBiH koje su vođene tog dana.

Članovi porodica poginulih, delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te srpskih članova općinske vlasti posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen obilježja i položiti cvijeće svijeće.

U crkvi Pokrova presvete Bogorodice U Srebrenici će biti biće služena liturgija.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju u 12 sati biće služen parastos za 69 Srba stradalih u ratnim zbivanjima na današnji dan, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove općine poginule tokom rata u BiH.

Ovim će biti završen program tradicionalne memorijalno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije “Petrovdanski dani” koja se organizira u znak sjećanja na poginule Srbe.

Na današnji dan 1992. godine, u borbi “prsa u prsa”, stradalo je 69, najviše boraca, te jedan broj civila, a 22 su zarobljena od kojih se deset još vode kao nestali.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

(BHRT)

Komentari

komentara