menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

Dan”D”za Španiju: Predsjednik Katalonije proglašava nezavisnost?

Urednik | 10. Oktobra 2017.

Predsjednik katalonske regije Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) planira se obratiti katalonskom parlamentu večeras gdje se očekuje objava nezavisnosti sjeveroistočne španske regije od 7,5 miliona ljudi. Španska Vlada će preduzeti sve kako bi ponovo uspostavila “zakon i demokratiju”.

Ukoliko predsjednik Katalonije Karles Pudždemon održi obećanje i zaista proglasi nezavisnost te španske pokrajine, Španija će se suočiti sa svojim najvećim političkim previranjem otkako se vratila demokratiji 70-ih godina prošlog vijeka, ocenjuje AFP.

Španjolski Ustavni sud suspendirao je,naime, jučerašnju sjednicu na kojoj je bilo najavljeno proglašenje nezavisnosti Katalonije.

Separatisti tvrde da bi tokom današnje sjednice katalonskog parlamenta mogla biti proglašena nezavisnost.

Poslanik katalonske stranke CUP Benet Saleljas (Salellas) izjavio je da separatisti s ekstremne ljevice neće prihvatiti ništa manje od objave otcjepljenja, nakon referenduma praćenog nasiljem.

– Jasno je da oni koje ja zastupam neće prihvatiti nikakav drugi scenarij koji nije objava nezavisnosti i proklamacija Katalonske republike – izjavio je Saleljas.

Saleljas je kazao da će današnja sjednica parlamenta biti “čin suvereniteta” u kome “politički subjekt Katalonija odlučuje o samoodređenju i proglašava se republikom”.

Španjolski premijer Mariano Rahoj je upozorio da će učiniti sve što je u skladu sa zakonom kako bi zaustavio otcjepljenje.
Španska Vlada će preduzeti korake kako bi ponovo uspostavila “zakon i demokratiju” ukoliko katalonski parlament unilateralno proglasi nezavisnost španske pokrajine Katalonije, izjavila je i potpredsjednica Vlade Soraja Saenz de Santamaria.

Lider Socijalističke radničke partije u Španiji Pedro Sančez je izjavio da će njegova stranka podržati postupke Vlade Španije, ukoliko Katalonija unilateralno proglasi nezavisnost.

Sančez je optužio regionalne katalonske vlasti da pokušavaju da podijele stanovništvo, prenosi “Sputnjik”.

Na referendumu, koji je održan 1. oktobra, više od 90 odsto Katalonaca koji su izašli na glasanje je podržalo nezavisnost španske pokrajine.

Vlasti u Madridu su referendum o nezavisnosti Katalonije proglasili nezakonitim i neustavnim.

Obzirom da je referendum prema španskim zakonima, neustavan, proglašenje nezavisnosti neće imati nikakve pravne posljedice i malo je vjerovatno da će biti priznat u međunarodnim okvirima.

BHRT / NM

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset