Definisano 7 tipova vozača: Jeste li bjegunac, učitelj, filozof…?

691

Istraživanje o socijalnoj psihologiji sigurnosti u saobraćaju, koje su proveli Londonska škola ekonomije i političkih nauka (LSE) i proizvođač guma Goodyear, definiralo je sedam različitih tipova ličnosti vozača – “učitelj”, “sveznalica”, “natjecatelj”, “osvetnik”, “filozof”, “neutralni posmatrač” i “bjegunac”.

Vozači se na cesti različito odazivaju na ponašanje drugih sudionika u saobraćaju, a odlučujuće je kako se pojedinac suočava sa svojim osjećajima i nesigurnošću, ističu u saopćenju LSE i Goodyear.

Zaključci psihologa pokazuju da vrijeme provedeno za volanom može biti vrlo stresno i puno frustracija, a u vožnji se na taj stres različito reaguje. Većina tipova ponašanja može izazvati opasne situacije u saobraćaju, zato je upravo razumijevanje svoga ponašanja prvi korak do boljega ovladavanja ponašanja i posljedično sigurnije vožnje, stoji u saopćenju.

Jedan od tipova je “učitelj” koji želi da drugi vozači budu svjesni gdje su pogriješili, stoga ih poučava o pogreškama. Za svoj trud u educiranju očekuje priznanje.

Drugi je uvjeren da ga okružuju sami nesposobnjakovići, a satisfakciju pokušava naći u ponižavajućem vikanju na druge vozače, to je”sveznalica”.

“Natjecatelj” uvijek mora biti ispred ostalih vozača, ljuti se ako mu neko stane na put, a ako ga neko želi preteći odmah će ubrzati. U koloni drži malu udaljenost do vozila ispred sebe tako da se niko ne može ugurati ispred njega, javlja N1.

“Osvetnik” želi druge vozače želi kazniti za svaki pogrešan potez koji primijeti, pri čemu se može dogoditi da izađe iz vozila i neposredno pristupi drugom vozaču.

S druge strane, “filozof” prihvaća bez problema postupke drugih vozača, ma kakvi oni bili, i pokušava ih racionalno objasniti. Za vrijeme vožnje uspješno kontrolira svoje osjećaje.

“Neutralni posmatrač” neprimjereno ponašanje drugih sudionika u saobraćaju ne shvaća lično, a smatra ih opasnim vozačima.

“Bjegunac” pak tokom vožnje sluša muziku ili razgovara telefonom i tako se izolira od vanjskih faktora. Radije se posvećuje nečemu drugome tako da se ne treba baviti ostalim vozačima na cesti, tu je riječ o strategiji kojom se štiti od uvreda drugih, piše Večernji.

(Crta)

Komentari

komentara