Delegati SNSD-a i HDZ-a bojkotovali sjednicu Doma naroda koju je sazvao Izetbegović

80
Tako je BiH propustila priliku da učestvuje u izboru za generalnog sekretara i u zasjedanjima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope ove godine, a posljednji rok za imenovanje delegacije iz BiH bio je postavljen za danas.

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović konstatovao je da se na sjednicu odazvalo tek šest delegata i to svih pet iz bošnjačkog naroda i jedan iz hrvatskog, odnosno Zlatko Miletić (DF).

S druge strane osim delegata iz SNSD-a na sjednicu nisu došli ni delegati iz HDZ-a BiH.

“Očigledno nemamo kvorum, jer ga čini devet delegata i to najamanje po tri iz svakog naroda. Mislim da ga nećemo ni nakon pauze imati”, kazao je Izetbegović koji je ipak iz formalnih razloga dao pauzu od 15 minuta nakon čega se očekuje nastavak sjednice, s vjerovatno istom konstatacijom.

Izetbegović je pročitao pismo dopredsjedavajućeg Dragana Čovića (HDZ) u kojem on navodi da se radi o jednostranom potezu, no Izetbegović je dodao da ga član poslovnika obavezuje da sazove sjednicu kada određene broj delegata mu to zatraži. Da to nije učinio, kazao je Izetbegović, onda bi to bio jednostran potez.

Iz SNSD-a su ranije najavili da neće doći na sjednicu, a kao razlog navode neformiranje vlasti na državnom nivou.

Treba podsjetiti da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio dopis predsjedavajućem ovog doma Bakiru Izetbegoviću, u kojem izražava iznenađenje načinom na koji je iniciran i upućen poziv za sazivanje hitne sjednice Doma naroda.

“Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, razvidno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, s ovim ili nekim drugim dnevnim redom. Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće је očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice”, navodi se u Čovićevom dopisu.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara