Demobilisani borci: Blokirat ćemo sve, jer SDA i HDZ čekaju da svi pomremo!

254
Sa posljednjih blokada: Borci žele jedinstveni registar

Demobilisani borci danas ponovo izlaze na ulice. Kažu da su ponovo prevareni i izigrani, da ih je vlast ignorirala nakon što su se povukli s ulica 1. marta, kad je u blokadi bilo pola države. Tad su pljuštala obećanja uz uvjet da “probleme moraju rješavati kroz institucije, a ne na ulici”.

No, vlast od tada odbija da konkretizira plan kojim će riješiti tri zahtjeva demobilisanih boraca – borački dodatak, registar i ukidanje udruženja.

Borci su svjesni da ih ponovo zamajavaju, jer kako kaže Nazil Velić, čovjek koji skoro 300 dana protestira u kampu u Alipašinoj ulici, Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica neće se tako lako riješiti svoje glasačke mašinerije, pogotovo ne u izbornoj godini.

Upozoravali smo, molili, razgovarali, čekali, bili strpljivi… pokazalo se ko je od riječi, a ko nije. Nema više ni strpljenja, ni razgovora, ni molbe. Izlazimo, blokiramo pa neka nas sve pobiju. Vidi se da SDA i HDZ čekaju da mi svi pomremo i mirna Bosna. E, pa, neće moći – ogorčeno kaže Velić.

Tačne lokacije blokada saobraćajnica nije otkrio, jer kaže da ni sam ne zna gdje će biti.

Ljudi su spremni ponovo da izađu. Prošli put smo na ulicama bili 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH, i nije ih sramota da, na tako bitan datum za državu, puste da se mrznemo i patimo na ulici. Dok mi čekamo i tražimo sirotinju, prvaci tih boračkih udruženja vozaju automobile od 100.000 KM. Oni su bliski vlastima, a za nas ih nije briga – dodaje on.

Nedavno je u kampu u Alipašinoj ulici održan veliki sastanak predstavnika boraca iz 35 općina, na kojem je i odlučeno da danas izlaze na proteste.

Svi su rokovi prošli – kazao je na kraju Velić.

Velić dodaje da je iz medija saznao za slučaj trojice demobilisanih boraca iz Tešnja, među kojima je i Samir Hatkić, ratni vojni invalid, koji se danas moraju javiti na služenje šestomjesečne kazne zatvora.

– Sramota! Šta drugo reći – kaže Velić.

 

 

 

Izvor:Avaz

Komentari

komentara