Denis Bećirović potvrdio: Prihvatit ću kandidaturu za Predsjedništvo BiH

176
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i državni zastupnik ove partije Denis Bećirović objavio je da će prihvatiti da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, ako članstvo stranke na referendumu donese takvu odluku.

Bećirović već duže vrijeme, kako u javnosti tako i unutar samog SDP-a, ima najveću podršku da bude kandidat ove partije. Bećirovićev stav kojim je potvrdio da će prihvatiti kandidaturu prenosimo u nastavku:

– Dragi prijatelji,

U zadnjih nekoliko mjeseci primio sam hiljade pisama, poruka, zahtjeva, molbi …, u kojima se traži da budem kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Ne želim govoriti neistinu – čovjek mora osjećati ogroman ponos kada ga veliki broj građana države Bosne i Hercegovine smatra politički dostojnim najviše funkcije u ovoj zemlji.

Ali, trudio sam se ostati čvrsto na zemlji i tokom svih ovih mjeseci niti jednom rječju ili gestom nisam saopćio bilo kakvu jednostranu vlastitu odluku. Niko u ovoj zemlji ne smije općim pretpostaviti svoje lične interese.

Ova zemlja je veća od svakog pojedinca, to uvijek moramo imati na umu i tako se moramo ponašati.

Zato i prihvatam da budem jedan od kandidata o kojima će se kao o mogućim kandidatima za Predsjedništvo BiH na prvom referendumu u historiji višestranačke demokratije u Bosni i Hercegovini izjasniti 42.800 građana sa članskom kartom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Njihova odluka bit će saopćena 27. maja 2018.

U drugom koraku, još važnijem, 7. oktobra 2018. svi građani Bosne i Hercegovine odlučuju ko će biti novi članovi Predsjedništva BiH.

Vjerujem i kontinuirano se zalažem da budući član Predsjedništva BiH mora služiti svim građanima Bosne i Hercegovine, a ne samo jednoj političkoj partiji.

O tome sam godinama govorio i od tog principa ne odustajem.

Dragi prijatelji,

Nikada se nisam nametao ni trčao za političkim funkcijama i poštivat ću demokratski iskazanu volju na referendumu kakva god ona bude.

Ali, u slučaju da referendumom koji će se održati od 24. do 26. maja 2018. većina građana povjerenje ukaže meni – neću pobjeći od odgovornosti. To nikada nisam radio niti sam se plašio bilo kojeg rada za svoju domovinu.

I neću vas izdati!

Za mene je uvijek bila velika čast i ponos biti uz našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Ne postoji ništa veće.

Zato ću nastaviti činit sve što je u mojoj moći da pobijedi ideja pravednije, slobodnije i ravnopravnije Bosne i Hercegovine.

Nema kolebanja, nema kalkulacija, nema odustajanja.

Pred nama je veliki posao.

S poštovanjem,

prof. dr. Denis Bećirović

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara