Denis Zvizdić o unutrašnjim odnosima u BiH i regionalnoj saradnji

354
„Na današnjoj sjednici Kolegija Vijeća ministara BiH, kojoj su prisustvovali moji zamjenici ministri Šarović i Bevanda, zajednički smo zaključili da ćemo umjesto redovne, danas održati telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj su razmatrani i usvojeni materijali koji su vezani za jasno definisane rokove, dok će naredna redovna sjednica biti održana iduće sedmice”, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Važno je istaknuti da ćemo se potruditi  da kao Vijeće ministara BiH budemo glas razuma u trenutno uzavreloj atmosferi, jer od rada Vijeća ministara ovisi rad brojnih institucija i implementacija brojnih projekata koji su važni za sve građane Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o trenutnim unutrašnjim odnosima u BiH, pozivam na spuštanje tenzija i na primjerenu retoriku, jer takmičenje u tome ko će dati radikalniju izjavu sigurno neće dovesti do rješenja. Rješenje je u institucionalnom dijalogu, poštivanju Ustava BiH i kontinuiteta važećih zakonskih akata, kao i nastavku realizacije projekata i reformi koje nas vode ka Evropskoj uniji, jačaju našu ekonomiju i otvaraju nova radna mjesta.

Što se tiče regionalne saradnje, Vijeće ministara BiH će nastaviti saradnju sa Vladom Republike Srbije jer smo prvi susjedi i usmjereni smo jedni na druge. Očekujem da će premijer Vučić, kao racionalna i mudra osoba, uputiti poruku istog ili sličnog sadržaja poslije sastanka sa predstavnicima državnih institucija i institucija bosanskohercegovačkog entiteta RS koji je najavljen za sutra.

Nastavak saradnje, unapređenje ukupnih odnosa, smirivanje strasti i mir i stabilnost u regionu nemaju alternativu”, kazao je Zvizdić.

 

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara