Deset manje poznatih pravila bontona

228

Bonton, kao skup pravila lijepog i kulturnog ponašanja, iako drugačije forme i sadržine, prisutan je vijekovima u svim društvima. Sama riječ bonton je francuskog porijekla (bon ton) i u bukvalnom prevodu znači dobar ton, odnosno, dobar način ophođenja.

Činjenica je da su se ova pravila mijenjala vremenom, te su neki običaji postavši neprimjenjivi ili pak smiješni, zamjenjivani svojim modernijim verzijama kako bi se uklopili u savremene tokove društva.

Nekad je bilo nezamislivo da žena puši, te je kavaljerima bilo strogo zabranjeno da zapale cigaretu u društvu dama, kao i obavezno da, iz znaka poštovanja, zamijene svoju garderobu kada odlaze u društvo nježnijeg pola kako se ne bi osjećali na dim.

Ovakva društvena norma koja datira iz 19. vijeka, kao i mnoge slične koje su usljed napretka i promjena u društvu izgubile smisao, prestale su da se uvažavaju, ali se veliki broj održao i do dana današnjeg ostao odlika lijepog vaspitanja.

Ono na šta treba skrenuti pažnju jesu velike razlike koje postoje među kulturama. Naravno da su mimoilaženja veća što su države udaljenije. Dok se u zapadnom svijetu smatra izrazito nekulturnim da ne gledate u oči osobu sa kojom se rukujete, u Japanu kontakt očima za vrijeme klanjanja pokazuje da ste neko kome se ne može vjerovati. Ovo potiče iz drvenih vremena kada je naklon bio izraz kojim se pokazivalo povjerenje tako što ćete da pognete glavu i time ostavite svoj vrat na milost ili nemilost osobi preko puta vas.

Bez obzira na sve različitosti i mnoge promjene, postoje određeni maniri koji su bezvremeni i univerzalni. Svaki gest koji u svojoj srži ima iskazivanje poštovanja, umjerenost, pomoć ili ljubaznost nikada neće izaći iz mode. Iako u manjoj mjeri ili možda na drugačiji način, pravila bontona i dalje poštujemo. Ili se makar trudimo da to činimo.

Ono što je sigurno jeste da nam se svima potkradaju greške kada su u pitanju određeni protokoli, pa evo nekih, možda, najčešćih.

Ulazak i izlazak iz restorana

Uprkos pravilu da dame imaju prednost postoje situacije kada se prave izuzeci.

Jedan takav presedan jeste ulazak u restoran, kafić ili bilo kakav ugostiteljski objekat. U ovom slučaju, muškarac je taj koji ulazi prvi kako žena ne bi imala nikakvih neprijatnosti ili se susrela sa neugodnim iznenađenjima. Kavalir je taj koji krči put i štiti damu, kao i osoba koja bira sto.

Pri izlasku iz restorana, prvopomenuto pravilo se vraća na snagu, te se žena propušta prva.

Kape, šeširi, rukavice

Bez obzira na promjene u oblačenju i modne trendove, ono što je ostalo pravilo do dan-danas jeste da muškarci skidaju šešire, kape i slično, kao i rukavice pri pozdravljanju ili ulasku u prostoriju, dok dame to nikako ne čine.

Escajg

Postoji mnogo teorija i pravila šta se na koji način i kojim priborom jede, naročito ako je u pitanju veliki i svečani ručak ili večera koja se sastoji iz nekoliko jela

Ono što bonton u svim slučajevima nalaže, bez obzira na obim i otmenost, jeste da se escajg za vrijeme jela nikad ne ostavlja na ivicama tanjira, već se viljuška i nož odlažu blago ukršteni u samom tanjiru.

Hodanje ulicom

Pravila bontona nalažu da ukoliko ima više od troje ljudi, nikako ne idemo svi u istoj liniji kako ne bismo zakrčili prolaz ostalim šetačima.

Ako je u pitanju dvoje ljudi, ženska osoba ili stariji gospodin imaju počasno mjesto sa desne strane. Tako će kavalir uvijek hodati bliže drumu kako bi imao zaštitničku ulogu, dok bi u slučaju troje ljudi, dama imala počasno mjesto u sredini, odnosno džentlmen bi išao između dvije dame u suprotnom slučaju.

Zanimljiv podatak jeste da posljednje pravilo ima izuzetak, a to je u slučaju kiše. Tada, muškarac prelazi tako da obje dame može da zaštiti od kiše, čak i po cijenu da on sam pokisne.

Lift

Bonton nalaže da ženska osoba prva ulazi i izlazi iz lifta.

Mada, ukoliko je lift prazan, mogu se pročitati i teorije da zapravo muškarac treba da bude taj koji ulazi prvi iz prostog i praktičnog razloga da provjeri sigurnost lifta prije nego što dama stupi u njega.

Takođe, budući da je skučen prostor, cigarete nisu nikako dozvoljene, a trebalo bi da se trudimo da ne budemo bučni ili da ne stvaramo drugima neprijatnosti svojim guranjem ili prtljagom.

Stepenice

Kada govorimo o penjanju uz stepenica, bonton kaže da ukoliko je stubište dovoljno široko, muškarac i žena idu uporedo, ali ukoliko nema prostora za tako nešto, dama je ta koja ide ispred.

Pri spuštanju, redoslijed je obrnut i muškarac ide prvi. Ovakvo pravilo nalazi uporište u činjenici da ukoliko ga se budemo pridržavali, muškarac će biti u mogućnosti da zaštiti žensku osobu u slučaju pada ili neke nezgode.

Pridržavanje kaputa

Pravi kavalir dobrih manira će dami u čijem je društvu uvijek pridržati kaput i privući stolicu.

Vrlo je zanimljivo da je ovo samo i isključivo dužnost pratioca, a nikako konobara. Takvu ponudu muškarac treba da odbije i da preuzme ovaj dio na sebe, pokazujući time da on brine dami sa kojom je došao.

Popravljanje šminke

Iako ponekad nepraktično, pravilo nalaže da se šminka nikad ne popravlja u sali restorana ili kafića, već da se takve stvari obavljaju u toaletu.

Stoga, prava dama će ogledala u objektu posmatrati samo kao ukras, a za popravljanje karmina ili druge šminke će se uputiti u prostoriju koja je između ostalog i za to namijenjena.

Naručivanje u restoranu

Ovo pravilo se skoro sasvim izgubilo budući da se svijet veoma mijenja, ali po bontonu, muškarac je taj koji naručuje, prvo za damu, pa onda za sebe.

Ona svoju odluku saopštavu muškarcu, koji ih nakon toga prenosi konobaru. Muškarac je taj koji uvijek bira vino, naravno uz konsultaciju sa damom.

Lične poruke

Budući da živimo u vremenu koje je zaposjela tehnologija, posljednje pravilo koje će biti pomenuto skoro da i nema smisla, ali nosi u sebi određenu notu poštovanja i kulture.

Iako su pisma, nažalost, davno izašla iz mode, a komunikacija se odvija isključivo putem telefona ili kompjutera, nemojte zaboraviti da se poruke lične prirode, odnosno one upućene dragim i posebnim ljudima, uvijek pišu rukom.

Tako da ako sljedeći put odlučite da nekom posvetite par redova, nemojte to uraditi tako što ćete otkucati riječi, već ih ispišite svojeručno na parčetu hartije. Možda jeste staromodno, ali tim gestom ćete pokazati osobi da vam je posebna.

U 21. vijeku kojim vladaju internet, društvene mreže, rodne ravnopravnosti, mnogi će ovakve norme osuditi kao staromodne, rigorozne i nešto čemu ne treba pridavati poseban značaj. Iako pojedina pravila mogu podleći izmjenama, lijepi maniri i kulturno ponašanje su pitanje stila i nikada neće izaći iz mode.

Komentari

komentara