DETONACIJA IZAZVALA ZEMLJOTRES: Sjeverna Koreja testirala najmoćnije oružje na svijetu

862

Termonuklearna ili hidrogenska bomba, kakvu je Sjeverna Koreja navodno testirala danas, razvijena je nakon upotrebe nuklearne bombe u Japanu u Drugom svjestkom ratu i od nje je mnogo razornija, prenose agencije.

Prva hidrogenska bomba, koji su Amerikanci testirali 1952., proizvela je energije koja je odgovarala onoj10 megatona TNT-a, otprilike 1000 puta više od atomske bobme bačene na Hirošimu.

U toj novoj vrsti bombe, dva izotopa vodika, deuterij i tricij, fuzirana su u helij čime se oslobađala tolika energija. U konvencionalnom nukleranom naoružanju koristi se fisija, razdvajanje, a ne spajanje jezgre atome, što rezultira manje snažnom eksplozijom.

Godinu nakon Amerikanaca i Sovjeti su isprobali svoju hidrogensku bombu, čime je otpočela utrka u naoružanju “superbombama”.

Najsnažnija H-bomba ikad detonirana bila je sovjetska tzv. carska bomba koja je 1961, oslobodila energije u vrijednosti 50 megatona TNT, piše Avaz.

Sjeverna Koreja je objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Sjeverna Koreja je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

Svjetske sile osudile su u srijedu sjevernokorejsko testiranje hidrogenske naprave ocijenivši da taj potez ugrožava sigurnost regije i predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

12.05 EU je danas osudila probu hidrogenske bombe, uz ocijenu da je to “ozbiljno kršenje zabrane UN za razvoj nuklearnog oružja i da je to prijetnja po region.

-Ukoliko bude potvrđen, ovaj postupak predstavlja ozbiljno kršenje sjevernokorejskih međunarodnih obaveza prema neproizvodnji ili probi nuklearnog oružja kako je navedeno u više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN – ističe se u saopštenju iz Brisela.

Dodaju da nuklearna proba predstavlja i prijetnju po cijelu sjeveroistočnu Aziju.

11.13 Portparol japanske Vlade Jošihide Suga rekao je danas da nije primjećen povećan stepen radijacije u mjernim stanicama nakon nuklearne probe koju je obavila Sjeverna Koreja.

-Nije primijećen povećan stepen radijacije na bilo kojoj japanskoj mjernoj stanici – naglasio je Suga.

On je istakao da bi Japan uz saradnju sa SAD-om mogao UN-u predložiti uvođenje raznih ekonomskih i drugih sankcija Sjevernoj Koreji.

9.42 Vijeće sigurnosti UN-a planira da održi hitan sastanak radi razgovora o probi hidrogenske bombe, koju je ranije navodno izvršila Sjeverna Koreja.

Nekoliko diplomata, koji su željeli da ostanu anonimni, rekli su da bi trebalo da sastanak bude održan danas oko 17 sati i da će, najvjerovatnije, biti iza zatvorenih vrata.

– SAD i Japan su zahtijevali održavanje hitnog sastanka Vijeća sigurnosti zbog navodnog nuklearnog testiranja. Ne možemo potvrditi da je proba izvršena, osuđujemo svako kršenje rezolucija UN i ponovo pozivamo Pjongjang da poštuje svoje međunarodne obaveze – izjavio je portparol američke misije u UN Hejgar Čemali.

Vijeće sigurnosti uvelo je sankcije Pjongjangu 2006. godine nakon prve probe atomskog oružja.

Neimenovani diplomata istakao je da će, ukoliko bude potvrđena vijest, Vijeće sigurnosti najvjerovatnije tražiti proširenje postojećih sankcija.

Sjeverna Koreja je saopćila danas da je izvršila uspješno testiranje manje hidrogenske bombe, što je do sada njihov četvrti test atomskog naoružanja od 2006. godine.

8.07 Sjeverna Koreja je objavila da je jutros provela uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Vijest o uspješnom testiranju sjevernokorejska televizija objavila je nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika SAD, rečeno je u izjavi.

Također, Sjeverna Koreja je poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet, te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sistema.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca izjavio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu.

– Sjeverna Koreja je već otprije moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj odbrani svog suvereniteta – kazao je Kim Jong-un prilikom inspekcijskog obilaska vojne baze.

Sjeverna Koreja je tri puta ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno hidrogenske bombe predstavljalo veliki napredak u njenom vojnom nuklearnom programu.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti jutros je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, javile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerovatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je jutros zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua javila je da je jutros na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9.30 ujutro po lokalnom vremenu, te da je moguće da je riječ o eksploziji, piše Avaz.

(Crta)

Komentari

komentara