DIREKTOR “EKIN-a” utajio preko 70 hiljada KM poreza

518

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv D. M. (1979) iz Sarajeva, državljanina BiH.

Optuženi D. M., u svojstvu direktora i odgovornog lica bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u privrednom društvu “EKIN” d.o.o. Ilidža – Sarajevo, obveznik poreza na dodatnu vrijednost, tereti se da je u periodu mjeseca februara 2015. godine, izvršio utaju poreza u iznosu od 72.313,91 KM.

Saznajemo da se radi o Mumeru Durmi, direktoru “EKIN”-a.

Prema navodima optužnice, optuženi je u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodatnu vrijednost Upravi za indirektno oporezivanje BiH, podnio poresku prijavu sa iskazanim netačnim podacima na način da za poreski period od 1. februara do 28. februara. 2015. godine, u PDV prijavama nije prikazao stvarni obračun i vrijednost isporučene robe, te neprikazavši tačan podatak izbjegao plaćanje poreza i oštetio budžet BiH za navedeni iznos.

Optuženi se tereti da je zbjegao plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, pružanjem lažnih podatka o svojim stečenim oporezivim prihodima koji su od uticaja za utvrđivanje iznosa, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 konvertibilnih maraka, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara