menu Naslovna chevron_right
BiHTuzlanski kanton

Direktor GIKIL-a: Obustava proizvodnje nije opcija

Urednik | 23. Avgusta 2018.

Predstavnici Global-ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) koji su u žižu pažnje javnosti došli nakon nedavne nesreće u kojoj su tri radnika povrijeđena, a rijeka Spreča dodatno zagađena, izjavili su kako su za odluku Federalne inspekcije o zatvaranju GIKIL-a saznali danas na sastanku u Vladi Tuzlanskog kantona, javio je dopisnik BHRT-a.
Direktor kompanije, Debasisch Ganguly, rekao je u kratkom obraćanju novinarima – da obustava proizvodnje nije opcija.

“Imamo spremnih četrdeset projekata, od kojih neki počinju da se realizuju već za 15 dana, a ostali za mjesec, tri, šest mjeseci. Učinit ćemo sve da kompaniju dovedemo do nivoa koji će zadovoljiti zahtjeve inspekcije. To je, naravno, velika investicija, ali mislimo da ćemo u tome uspjeti”, rekao je Ganguly.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović izrazio je nadu da će GIKIL zaista učiniti sve da modernizuje pogone i tehnološki proces dovede do nivoa koji će biti prihvatljiv i sa stanovišta okoline i sa stanovišta zaštite radnika.

Zatvaranje bi, naveo je premijer, donijelo velike gubitke.

“Osim gubitka posla za hiljadu radnika, prestankom rada GIKIL-a velike gubitke bi imale Željeznice Federacije BiH i Željeznice Republike Srpske, koje za potrebe GIKIL-a prevezu milione tona uglja i koksa”, rekao je Suljkanović.

GIKIL-u je dat rok od 30 dana da obustavi rad.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) donijela je naredbu za obustavu proizvodnje u firmi “GIKIL” d.o.o. Lukavac. Ova odluka je donesena zbog eskaliranja nesavjesnosg poslovanja u GIKIL-u, odnosno sve češćeg ugrožavanja okoliša.
Nadležni federalni inspektori su u prethodnom periodu preduzimali neophodne aktivnosti na sprječavanju nastanka većih šteta u okoliš, te u zadnjem obavljenom timskom inspekcijskom nadzoru zapisnikom konstatirali da operator obavlja svoju djelatnost bez okolinske dozvole, što je bio preduvjet da se operatoru izrekne mjera obustave rada.

“Imajući u vidu da je privrednom društvu GIKIL d.o.o. Lukavac, konkretno za pogone za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije u općini Lukavac, Zaključkom Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 07. avgusta 2018. godine odbačen Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, te da kontrolirani subjekt ne primjenjuje zakonske odredbe u obavljanju privredne djelatnosti, Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno, federalni inspektor zaštite okoliša je sa jučerašnjim danom (22.08.2018.g.) donio Rješenje o obustavi rada ovog privrednog subjekta”, navodi se u saopćenju Inspekcije.

Rješenje o obustavi rada doneseno je na osnovu Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti zraka, te Zakona o inspekcijama Federacije BiH.

Rješenjem je naređeno GIKIL-u da obustavi rad do pribavljanja okolinske dozvole, kao i da izvrši identifikaciju svih vrsta otpada na lokaciji (uključujući opasni otpad), te zbrine sav opasni otpad sa lokacije putem ovlaštenog operatera za upravljanje otpadom.

GIKIL-u je dat rok od 30 dana da obustavi rad s obzirom da je riječ o složenom poslovnom sistemu, gdje treba izvršiti sigurno gašenje raznih postrojenja, pogona, peći, (posude pod pritiskom, koksara, itd), te da po izvršenju obustave rada u pisanoj formi obavjesti Federalnu upravu za inspekcijske poslove, odnosno, nadležnog inspektora.

 

 

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset