menu Naslovna chevron_right
Zanimljivosti

Dnevnici otkrili mračnu stranu slavnog Ajnštajna

Urednik | 14. Juna 2018.

Privatni dnevnici Alberta Ajnštajna sa njegove turneje po Aziji 20-ih godina prošlog vijeka izazvali su veliku pažnju jer otkrivaju mračnu stranu slavnog naučnika i humanitarne ikone.

Naime, dnevnici otkrivaju da je Ajnštajn imao rasističke predrasude prema ljudima koje je susretao na svojim putovanjima, posebno Kinezima, piše “Gardijan”.

Napisani između oktobra 1922. i marta 1923. godine, Ajnštajnovi dnevnici otkrivaju nimalo laskavo mišljenje o pripadnicima kineskog naroda.

“To su tupi i prljavi ljudi. Oni čak ni ne sjede dok jedu, već čuče, kao da vrše nuždu. Čak im i djeca djeluju tupavo”, napisao je Ajnštajn, koji je jednom prilikom izjavio kako je “rasizam bolest bijelih ljudi”.

“Bila bi šteta da ovi Kinezi zamijene ostale rase, za nas ostale to je turobna misao”, napisao je, između ostalog, slavni fizičar, prenosi “Jutarnji list”.

Ze’ev Rozenkranc, asistent direktora na kalifornijskom Institu za tehnologiju, kazao je kako je ostao neugodno iznenađen.

“Ova posljednja otkrića bacaju potpuno novo svijetlo na njegov imidž velikog humanitarca. U javnosti nikad ne bi nešto ovako izjavio”, smatra on.

Rosenkranc je preveo i odradio urednički posao na “Putničkim dnevnicima Alberta Ajnštajna”, koji su upravo objavljeni u izdanju Univerziteta Prinston.

Osim rasističkih ispada, Ajnštajn u njima pokazuje, prema Rosenkrancovom mišljenju, i nemalu dozu ekstremne mržnje prema ženama.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset