DNPSBiH: Danas o setu zakona o akcizama?

298
U Sarajevu će danas biti održana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Iako set zakona o akcizama nije uvršten u dnevni red, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić izjavio je ranije da među članovima Kolegija postoji dogovor da se predloženi zakoni nađu na dnevnom redu, ako bude dovoljno vremena da se delegati upoznaju s njima.

Softić je najavio da će neposredno prije sjednice Doma naroda biti održane sjednice Ustavnopravne i Komisije za finansije i budžet na kojima će biti razmatrani zakoni o akcizama, čime bi bila ispoštovana procedura da prođu komisijsku fazu.

Vijeće ministara dostavilo je prije dva dana Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog seta zakona o akcizama, čime se stekao prvi uslov da oni budu na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda.

Na današnjoj sjednici trebalo bi da bude razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je u Dom naroda upućen iz Predstavničkog doma.

Predloženim zakonskim rješenjem se, između ostalog, predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji će biti razmatran u prvom čitanju, a čiji je predlagač Predstavnički dom.

Također, delegati bi trebalo da razmatraju i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je također predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Na dnevnom redu je i Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

(BHRT)

Komentari

komentara