DNS neće glasati za smjenu Vlade RS, nepotrebno je ulaziti u političku krizu

359
Narodna skupština RS sutra bi trebalo da se izjasni o opozicionom Prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS. Predsjednik NSRS i potpredsjednik DNS-a Nedeljko Čubrilović kaže u razgovoru za Vijesti.ba da ova politička stranka ne može podržati dnevni red sutrašnje sjednice.

Prvo, materijal nije pripremljen na način da bi zavrijedio pažnju i da se o njemu raspravlja. Takođe, ne postoji konkretan plan šta nakon eventualnog izglasavanja nepovjerenja Vladi RS. Ušli bismo u političku neizvjesnost i prostor u kojem se ne bi znalo šta treba da se radi, poručio je Čubrilović.

VIJESTI.BA: Je li izvijesno da će na sutrašnjem dnevnom redu sjednice NSRS naći opozicioni Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS?  

ČUBRILOVIĆ: Ne mogu da tvrdim ni jedno ni drugo. Koja je sudbina prijedloga opozicije, biće poznato nakon izjašnjavanja o dnevnom redu. Znam kako će se DNS ponašati.

VIJESTI.BA: Kako će poslanici DNS-a glasati?

ČUBRILOVIĆ: DNS ne može podržati dnevni red sutrašnje sjednice NSRS. U zadnjih nekoliko dana pokušavao sam objasniti i zašto je to tako. Prvo, materijal nije pripremljen na način da bi zavrijedio pažnju i da se o njemu raspravlja. Takođe, ne postoji konkretan plan šta nakon eventualnog izglasavanja nepovjerenja Vladi RS. Ušli bismo u političku neizvjesnost i prostor u kojem se ne bi znalo šta treba da se radi.

Mislim da to RS u ovom trenutku nije potrebno, pogotovo što sve institucije u RS funkcionišu i izvršavaju sve svoje obaveze, predviđene Ustavom i zakonima. U ovom trenutku bi bespotrebno i suvišno za RS bilo da ulazi u političku krizu, koja jednostavno nije potrebna.

VIJESTI.BA: Krajem aprila kazali ste za Vijesti.ba da vladajuća koalicija nije razmatrala pitanje eventualne rekonstrukcije ili smjene Vlade RS. Je li se to promijenilo do danas? 

ČUBRILOVIĆ: Koalicioni partneri nisu razgovarali o radu Vlade RS. staje da se vidi da li će se to desiti u narednih nekoliko nedjelja. Mislim da bi to bilo dobro, odnosno da se na dnevni red stavi sva problematika koja eventualno opterećuje rad pojedinih resora, te da se pozicija izjasni s tim u vezi i nakon toga odluči da li je potrebna rekonstrukcija Vlade ili nova Vlada ili da ostaje postojeći saziv. Unutar pozicije sve može da se riješi.

VIJESTI.BA: Ostaje li DNS pri stavu da je potrebna smjena ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića?  

ČUBRILOVIĆ: Prvo, to nije DNS, nego je predsjednik stranke Marko Pavić iznio u formi poziva: “Pozivam ministra Đokića da podnese ostavku”. Dakle, to nije zahtjev DNS-a, niti su organi stranke raspravljali o tome pitanju. Svakako, cijenimo činjenicu da je to iznio predsjednik naše stranke, ali ponavlja, u formi poziva.

VIJESTI.BA: Jesu li stranački organi DNS-a razmatrali pitanje smjene ili rekonstrukcije Vlade RS? 

ČUBRILOVIĆ: Ne.

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete rad aktuelnog saziva Vlade RS?

ČUBRILOVIĆ: Prije svega, treba cijeniti okolnosti u kojima Vlada RS radi. Ona izvršava sve svoj obaveze, predviđene zakonom. Ako uporedimo rad vlada iz našeg okruženja, ne postoje bitne razlike. Ne možemo stavljati na tapetu i izmišljati probleme tamo gdje ih nema.

Istina, u funkcionisanju određenih resora postoje stvari koje je potrebno korigovati, kojima treba novi kapacitet i nova energija. Takođe, postoje i resori koji dobro funkcionišu. Stoga smatramo da je potrebno razgovarati o tome, ali o konkretnim primjerima, te da se s tim u vezi pokaže koalicioni stav. Naravno, u tim odnosima svi moraju tražiti kompromis, učiniti korak nazad, a ne imati maksimalističke zahtjeve bilo da se radi o pojedincima ili političkim strankama koje učestvuju u svemu tome.

VIJESTI.BA: Kakvo je raspoloženje u samoj vladajućoj koaliciji u RS? Očekujete li da će kompromis o kojem govorite u konačnici biti postignut? 

ČUBRILOVIĆ: Ova koalicija funkcioniše više od 15 godina. I u opoziciji i u poziciji ti ljudi su zajedno, veoma se dobro poznaju i sigurno je da imaju određeni stepen povjerenje jedni prema drugima. Unutar koalicije nisu istomišljenici, te se s vremena na vrijeme pojavi različit stav o pojedinim pitanjima koja su od posebnog interesa za javnosti. No, sigurno je da unutar vladajuće koalicije postoji kapacitet da se nađe zajedničko rješenje.

VIJESTI.BA: Vladajuća koalicija, dakle, nije ugrožena?

ČUBRILOVIĆ: Vladajuća koalicija nije ugrožena.

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete sam opozicioni Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS? Postoje li u ovom dokumentu elementi sa kojima ste saglasni? 

ČUBRILOVIĆ: U dokumentu koji nam je dostavila opozicija sadržano je sve ono što se pojavilo u medijima proteklih nekoliko mjeseci. To nije analitičan pristup. No, i da sve što su naveli stoji, niko nije napravilo prijedlog rješenja kako prevazići probleme. Pukom smjenom određenih ljudi, problemi neće nestati. Dakle, trebalo je mnogo ozbiljnije pristupiti ovom prijedlogu.

VIJESTI.BA: U konačnici, kakva su Vam očekivanja od sutrašnje sjednice NSRS? Hoće li opozicija skupiti dovoljan broj glasaova za izglasavanje nepovjerenje Vladi RS? S druge strane, u javnosti su prisutne teze o korupciji u NSRS, odnosno o kupovini glasova pojedinih narodnih poslanika.

ČUBRILOVIĆ: Prvi put od Vas čujem da postoji korupcija i kupovina glasova za ili protiv ovog prijedloga. Mislim da je u sadašnjem odnosu snaga u NSRS pozicija mnogo brojnija od opozicije. Sumnjam da opozicija može da skupi dovoljan broj ruku da ishod glasanja bude onakav kakav ona želi.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara