Do kraja godine od putarina se očekuje zarada od 300 miliona KM

129

Na posebnom računu Uprave za indirektno oporezivanje BiH za dva mjeseca koliko ima od stupanja na snagu seta zakona o akcizama i uvođenja posebne putarine u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, ukupno je prikuljeno 64,5 miliona KM. Ko će dobiti koliko od ovog novca, još uvijek nije odlučio Upravni odbor Uprave.

Na 25 feninga po litru, za koliko su poskupili nafti derivati koji se prodaju na tržištu BiH u protekla dva mjeseca država je zaradila čak 64 miliona maraka. Riječ je o efektima novog seta zakona o akcizama na osnovu kojeg se prikupljaju posebna sredstva koja bi trebala biti usmjerena na izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH. No ta sredstva već dva mjeseca zarobljena su na računu Uprave za indirektno oporezivanje.

„Moram reći da će ta prikupljena sredstva biti na tom podračunu i raspodjelit će se tek kada UO UIO BiH donese poseban akt o koeficijentima za raspodjelu tih sredstava prema entitetima odnosno Brčko Distriktu.“ – kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Tako će se do kraja godine 25 feninga po litru nafte, koju svaki vozač motornog vozila naspe u svoj rezervoar, pretvoriti u 300 miliona maraka novih prihoda. Stoga i ne čudi što Upravni odbor Uprave još uvijek nije smislio na koji način, po kom osnovu i u kojoj visini će tih istih 300 miliona podijeliti između entiteta i distrikta. Primjera radi, Tunel 1. mart je najznačajniji objekt na Koridoru 5c. Dužine gotovo tri kilometra svrstan je među najduže u BiH i one koje će biti izgrađeni na tom koridoru. Vrijednost projekta bila je 120 miliona maraka. Novoizgrađeni Tunel Karula, preko planinskog prevoja Karaula koji put na relaciji Tuzla- Sarajevo-Tuzla, skraćuje za 3,6 kilometara izgrađen je za 27 miliona KM. Što znači da bi sa 25 feninga skupljim gorivom za samo jednu godinu, bez kreditnih zaduženja mogli izgraditi čak dva identična tunela 1. mart i još dvije Karaule. Koliko će se novih puteva i autoputeva u konačnici uraditi od ovog novca, zavisit će od svih nivoa vlasti, a koliko će se ubuduće prikupljati novca od putarina, zavisit će isključivo od cijene goriva na tržištu naše zemlje i kupovne moći njenih građana.

 

 

Izvor:RTV SLON

Komentari

komentara