Dodik: Erdoan je upoznat s tim da u BiH još nije formirana vlast i da to šteti svima

62

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas novinarima nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) da je ovaj susret samo nastavak razgovora koji su se desili u Ankari.

– Sastanak se odnosio na bilateralne odnose i političke i ekonomske. U političkom pogledu naravno da je predsjednik upoznat da ovdje nakon izbora nije formirana vlast i njegova konstatacija je da to šteti svima, ne samo BiH, već i za regionalnu saradnju i za saradnju same Turske s BiH. Ne postoje institucije koje bi mogle da funkcioniraju u punom kapacitetu . Zato smo mi ovdje danas Predsjedništvo BiH, nakon mjesec-dva dana neuspjeha u okviru Savjeta ministara da uspostave način na koji će se rješavati pitanje izgradnje auto-puta odnosno mosta na rijeci Savi, donijeli odluku da to danas uspostavimo i to je prvi korak da se ide dalje ka razgovorima oko izgradnje auto-puta.

S druge strane, razgovarao sam s ministrom finansija i ministrom transporta oko pitanja vezano za finansiranje izgradnje auto-puta i imamo neke rokove oko kojih ćemo se precizno dogovoriti o tome, naravno u ovom trenutku s e to ne može jasno reći. I, naravno oko svih oblika saradnje koji su mogući s Turskom. Turska je značajna zemlja za ekonomsku saradnju za BiH i mislim da ne bismo trebali propustiti bilo kakvu mogućnost da napravimo dobar posao – kazao je Dodik.

Priča o osjećanjima 

Na pitanje novinara, da li je njegova konstatacija da „ne treba plakati“ što je predsjednik Kosova Hašim Tači odbio doći na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) kojim predsjedava BiH ,diplomatski jezik, Dodik je kazao:

-Šta ti misliš.On je prvi počeo da priča o osjećanjima . Dakle ono što je važno u okviru foruma kako je i zakazivan taj proces u jugoistočnoj Evropi je pozvan i gospodin Tači. On je pristao na to , nisam ja. Jer je prethodnih puta, svaki put tako pozivan . U istom fromatu i u istom obimu . I pristajao je na to. Sada kada je to došlo odavde počeo je da pravi problem i da ima neko osjećanje za to. Što se mene tiče Kosovo nije priznato od BiH i mi ih ne možemo tretirati u kapacitetu države, ali u svakom slučaju , prihvatio sam, pozvao sam ga, imao sam dosta javnih kritika zbog toga, pogotovo nekih medija iz RS-a, koji su to napadali. On je pozvan u formatu kako je to predviđeno i to su danas potvrdili svi. S naše strane nije bilo propusta, a to što je on odlučio to je njegova stvar- istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje ko je sve od predsjednika i zvaničnika iz regije došao na Samit u BiH, Dodik je kazao:

-Bit će tu Erdoan, bit će Pahor, Ana Brnabić, predsjedik Albanije  je tu, učestovat će na Samitu,a imat ćemo ćemo bilateralni sastanak.

S obzirom da Kosovo preuzima predsjedavanje SEECP-om, na upit novinara, hoće li on ići na Kosovo, Dodik je odgovorio odrečno.

Zahvalnost Erdoanu 

-Mislim da će to biti godina neuspješnog predsjedavanja tim procesom. Ja neću ići, jer neću tada biti predsjedavajući. Onaj ko bude išao , ići će u formatu prema kojem BiH ne priznaje Kosova. Postoji modalitet na kojem se sarađuje u okviru toga. Danas je važno da će ovdje biti u okviru foruma četiri ili pet predsjednika država, štro je daleko više od prethodnih slučajeva, i posebno sam zahvalan Erdoanu što je došao.

U Ankari nam je obećao da će doći u BiH i došao je- zaključio je Dodik.

Večeras će u Predsjendištvu BiH biti organizirana večera za predsjednike i druge predstavnike zemalja regiona koji su se odazvali pozivu na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), čiji će centralni dio biti održan sutra na Jahorini.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara