Dodik izgubio nadu da će biti skinut sa crne liste, i brutalno se okomio na SAD

243
Sudeći po intervju koji je predsjednik Republike Srpske dao za agenciju Srna, evidentno je da je i on sam odustao od nadanja da će do kraja političke karijere biti skinut sa crne liste State Departmenta.

Naime, predsjednik Republike Srpske samo u jednom intervjuu, stigao je u jednoj seriji oštro intoniranih kvalifikacija optužiti Američki kongres da je isti svojim odlukama produkovao rat u bivšoj Jugoslaviji.

Istovremeno, predsjednik Republike Srpske je aktuelnog potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država stigao nazvati lažovom, kazavši da Mike Peance iznosi neistine i da su Rusi na ovim prostorima bili najmanje pristuni, požalivši se da je to prisustvo trebalo biti veće.

Ocjenio je da je Dejtonski mirovni sporazum ugrožen od strane Sjedinjenih Američkih Država, i da su iste preko visokih predstavnika rušili sporazum koji je napravljen u SAD-u.

Dodik ni ovaj put nije propustio priliku da podsjeti kako je, po njegovim riječima ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini navijački usmjerena. Dodikove zajedljive kritike nije ostao pošteđen ni Britanski amabasador u Bosni i Hercegovini Edvard Ferguson.

Obzirom da se Ferguson posljednjih dana i nije naročito oglašavao u pogledu Republike Srpske a jeste povodom HDZ-ovog prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakona, ocjenivši ga kao prijedlog koji Bosnu i Hercegovinu udaljava od evropskih standarda, stiče se utisak da je Milorad Dodik, reagovao umjesto Dragana Čovića, braneći propali projekat izmjena i dopuna Izbornog zakona po receptu HDZ-a kojeg Dodik, i malo ko osim njega, snažno podržava.

Očito je da se iz izrečenih kvalifikacijama može jedino zaključiti da je Dodik izgubio svaku nadu da se može vratiti u politički život u kojem osim Ruske Federacije postoje i drugi relevantni politički faktori.

Međutim razumljiva je Dodikova histerija, kada se uzme u obzir da je Srbija uzela učešće na nedavno održanom samitu Jadranske povelje, što predstavlja čin približavanja Srbije i njene zvanične politke NATO-u. NATO je pred vratima, a Rusija daleko.

N.H.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara