Dodik ŠOKIRAO cijelu BiH svojom izjavom o muslimanima i terorizmu u BiH

985

Nakon pokazne vježbe „Štit“, antiterorističke akcije održane na četiri lokacije, ispred Palače Srbije, na Željezničkoj stanici u Beogradu, na rijeci i aerodromu, premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitajući svim pripadnicima MUP-a, Vojske Srbije i BIA, rekao je da je za Srbiju važno to što su pokazali izvanrednu obučenost te da će Vlada nastaviti da ulaže u oružje i opremu, javlja Anadolu Agency (AA).

„Ono što je za nas važno jeste da ćemo i dalje da ulažemo u oružje i opremu i juče smo doneli odluku i mislim da će ‘Srpska banka’ najvažnijim našim fabrikama deset miliona eura da odobri, posebno za ulaganje u elektronsku opremu“, rekao je Vučić.

Reagiramo brzo jednostavno i efikasno

On je dodao da su danas građani Srbije mogli vidjeti da su jedinice spremne, da ti ljudi vrijedno rade, te da je veoma važno što se pokazalo jedinstvo u sudejstvu vojnih, policijskih i BIA snaga, više od 700 pripadnika, koji su djelovali kao tim.

„Sve je urađeno izvanredno i s avionom i u vozu, na obali reke, svi su bili izvanredni do ronilačkih jedinica i građani Srbije su mogli da vide kako ćemo brzo da reagujemo. Naravno za nas je mnogo važnije da probamo da zemlju sačuvamo od bilo kakvih napada, ali pošto to nikada ne možete da garantujete, nikada ne možete da znate, ovakav će da bude naš odgovor. To znači da ćemo da reagujemo brzo jednostavno i efikasno“, rekao je premijer Srbije.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodikprisustvovao je na pokaznoj vježbi „Štit“ ispred Palače Srbije, a nakon viđene vježbe rekao je da je zahvalan na pozivu da posmatra jednu ovako važnu vježbu u uvjerenju da je jako važno da narod u Srbiji i Republici Srpskoj vidi sposobnost i obučenost jedinica za intervencije u slučaju bilo terorističkog ili nekog drugog napada.

„Republika Srpska naravno kroz policijske snage RS ima obavezu da štiti sigurnost u RS i da poduzima sve mjere kako bi se zaštitilo stanovništvo i zato nam je važno da ovdje vidimo sposobnost industrije u Srbiji, koja proizvodi opremu i naoružanje za potrebe specijalnih jedinica i naravno da ćemo se kao RS maksimalno osloniti na izvore i ono što od opreme i oružja ima u Srbiji“, rekao je Dodik.

On je dodao da je današnje vrijeme u čitavom svetu puno izazova, te da prostor BiH se čini posebno važnim zbog terorističkog napada u Sarajevu i naveo da je vrlo važno da policija bude sposobna da odgovori i da sarađuje sa svim sigurnosnim službama u regionu.

Vučić o Daytonu: Srbija poštuje BiH, voli RS

Upitan da prokomentira Dejtonski sporazum danas, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Republika Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da je to njena obaveza te da je Srbija jedan od garanta provođenja Dejtonskog sporazuma.

„Srbija poštuje BiH, voli Republiku Srpsku i Srbija ni na koji način ne narušava teritorijalni integritet BiH, ali smatra da je takođe neophodno da se zaštiti i sačuva opstanak RS“, rekao je Vučić i dodao da viđene mnoge ideje za rušenje Dejtonskog sporazuma, ali da nije viđen plan koji bi ponudio bolji izlaz.

„Rekao bih da sve može da se promeni, ali postoji jedan važan uslov, a to je da se sva tri naroda o tome dogovore. Ako tog dogovora sva tri naroda nema, onda je do bilo kakvih promena teško da se dođe“, naveo je Vučić.

Komentirajući terorističke napade koji su se dogodili u BiH, Milorad Dodik je rekao da je BiH specifično organizirana sa službama koje se bave sigurnošću i dodao da je nakon napada u Zvorniku postojala i neka vrsta opstrukcije određivanja karaktera samog tog terorističkog čina.

„Muslimani u BiH i islam u BiH ne mogu i ne treba da dobiju etiketu koja bi se mogla pripisati na osnovi terorističkih napada i činjenice da su mnogi teroristi danas muslimani. Mi želimo da vidimo saradnju u borbi protiv terorizma, a za tu saradnju su nam potrebne kreativne i vojne snage u okviru bošnjačkog naroda i političke strukture“, istaknuo je Dodik, javlja Anadolu Agency.

Dodik je rekao i da će RS svakako učestvovati u koordinaciji u borbi protiv svakog terorističkog čina ne samo u RS, već u čitavoj BiH i sarađivat će sa svim sigurnosnim agencijama u regionu.

(Bportal)

Komentari

komentara