Dodik: Za člana Predsjedništva BiH se kandidujem jer hoću da vas malo zabrinem

244
Dodiku bi sutra u Srebrenici trebalo da bude uručeno najviše općinsko priznanje Srebrenice, a on ističe da poštuje odluku nadležnih organa Općine Srebrenica koji su odlučili da mu daju nagradu.

“Očigledno da to nekima smeta. Bilo je i ranije situacija u kojima su se tamo dešavale nekakve stvari pa niko nije pravio priču od toga”, kazao je Dodik ističući kako Bošnjacima treba biti jasno da Srebrenica pripada svima i da tamo postoji demokratski izabrana vlast.

Kako kaže, općinska komisija u kojoj je bilo i Srba i Bošnjaka jednoglasno je podržala prijedlog da se njemu dodijeli nagrada. Ističe da je onda neko prespavao noć i iz Sarajeva rekao da to tako ne može.

Dodik je upitan i u vezi s izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a za koji je kazao da je čisti dokaz kako u BiH ništa ne funkcioniše osim Republike Srpske svidjelo se to nekome ili ne.

“Institucije BiH su nakaradne i ništa ne ostvaraju. Tamo je nekoliko pojedinaca koji ostvaruju samo svoje interese. U institucijama BiH ne postoji većina i ne donose se odluke. U takvoj situaciji mi imamo pokušaj da se uvuče priča o nekim kamuflažama, a ja bih rekao blamažama vezanim za Izborni zakon”, rekao je Dodik.

On smatra da nikada nije bilo ozbiljne priče o izmjeni izbornog zakonodavstva dodajući kako se u BiH neće prihvatiti nametanje bilo kakve rješenja od OHR-a, odnosno od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

“RS neće prihvatiti nijednu odluku visokog predstavnika pa makar se ona odnosila isključivo na FBiH. Ovo je isti scenario koji smo gledali proteklih 20 godina. Bošnjaci žele nešto da provedu pa se razgalame pred izbore i traže od visokog predstavnika da to nešto nametne. E pa prošlo je vrijeme nametanja”, kazao je Dodik.

Predsjednik manjeg bh. entiteta ponovio je da ukoliko BiH ne može da funkcioniše onda lideri trebaju sjesti i dogovoriti se kako da se država “raziđe” ili kako da funkcioniše. Valetina Inzka ponovio je nazvao “mešetarem koji prima plaću od 24 hiljade eura” i koji piše negativne izvještaje da bi opravdao svoju plaću.

“Savez za promjene je dvije godine blokirao 710 miliona sredstava za razne projekte koji su trebali da idu u RS. Ni to nije uspjelo da nas uništi. Dakle, mi nemamo namjeru da vraćamo praksu nametanja. Inzko jednog dana kaže da razmišlja o tome, onda ode u Brisel i razgovara s nekim pa onda kaže kako to neće uraditi. Pitanje je samo kada laže”, rekao je Dodik.

On je istakao da je za SNSD neprihvatljiv i SDP-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH dodajući kako je SNSD-u neprihvatljivo bilo kakvo rješenje koje nije cijelovito.

“Mi ćemo na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH tražiti da se odbaci takav prijedlog. Mislim da imamo tu većinu”, rekao je Dodik.

Novinari su predsjednika RS-a upozorili da u izjavama koristi termin “država” za administrativno-teritorijalnu jedinicu BiH, odnosno RS. On je odgovorio da ispada kako je RS dupla država u odnosu na ono šta je Federacija BiH i BiH. Na pitanje zašto se onda kandiduje za člana Predsjedništva BiH, Dodik je odgovorio:

“Zato što sam bio dva mandata kandidat za predsjednika RS-a pa ne mogu više. Hoću malo da vas zabrinem što baš to hoću”, rekao je Dodik.

Istakao je i da smatra kako je NATO u krizi kada već “komandant NATO-a u Evropi laže pred Senatom u SAD-u”. On je rekao da je RS jasno kazao kako su vojno neutralni i da mogu sarađivati sa NATO-om, ali da će bitio teško sarađivati sa NATO-om “koji je bacao bombe o nama i laže o nama”.

“Moraju se naviknuti da mi nismo poslušnici. Poštujemo i NATO i Rusiju i EU. Ja sam prije nekoliko dana govorio kako BiH treba što prije da se domogne kandidatskog statusa za EU. Očigledno on to nije pročitao”, kazao je Dodik dodajući kako SNSD ne destabilizuje institucije BiH jer parlamentarne klubove napuštaju zastupnici SDA i SDS-a.

Predsjednik RS danas je u Istočnom Sarajevu svečano otvorio Polikliniku u sastavu Bolnice u istočnom Sarajevu. Dodik je rekao da je Poliklinika napravljena “isključivo sredstvima države Republike Srpske” i da je u nju uloženo 55 miliona iz budžeta RS-a, odnosno da se nije išlo na štetu zdravstvenog sektora.

Otvaranju su prisustvovali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

“Država, odnosno Republika Srpska mnogo više izdvaja za zdravstvo nego što je to po nekim evropskim standardima za ovaj broj populacije. Želimo da ovdje završimo jedan ciklus, a koji ne završava izgradnjom bolnice”, rekao je Dodik.

Komentari

komentara